Transformació al litoral

Joguines d’aigua i robòtica

«A Barcelona, la gent no té la mateixa relació amb el mar que a les Balears»

Un club de vela i dos de submarinisme són altres de les propostes que obriran al port

Les noves empreses implantades al Port Olímpic de Barcelona conviden els ciutadans a descobrir el mar i els esports nàutics. Les dedicades a infraestructures i serveis marítims preveuen créixer davant l’augment de les inversions a l’oceà.

Joguines d’aigua i robòtica
3
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

El local número 1 del nou pol d’economia blava del Port Olímpic té previst obrir avui per oferir una experiència immersiva amb realitat virtual. Així ho preveu Xavier Martínez, coordinador de Sea Starlight, que traslladarà els visitants a una embarcació del segle XVI per aprendre a orientar-se amb les estrelles. L’empresa complementa aquesta proposta amb sortides nocturnes de dues hores amb veler per veure les estrelles davant la costa de Barcelona, salvant la contaminació lluminosa.

Volar sobre l’aigua

Enric Pou i Adrián Valios, impulsors de Water Toys, ja estan plenament instal·lats al Port Olímpic, on venen i ofereixen activitats per provar les seves joguines d’aigua. El seu producte estrella són les hidroales propulsades per motor elèctric o vent. Com un patinet que vola sobre la superfície del mar gràcies a una ala, igual que ho fan els grans velers de la Copa Amèrica de vela, aquest aparell, ja popular a Austràlia, està cridat a desplaçar la tradicional moto aquàtica, que consumeix combustible i és font de contaminació ambiental i acústica. Water Toys va néixer fa cinc anys a Marina Vela, i en el seu canvi d’ubicació al Port Olímpic hi veu una oportunitat d’acostar-se més a ciutadans i turistes. La seva proposta ja triomfa a Eivissa. "A les Balears, la principal atracció és l’aigua. A Barcelona, la ciutat ja és un gran atractiu, i la gent no té la mateixa relació amb el mar", afirma Pou, si bé l’aposta del Port Olímpic d’obrir la ciutat a les activitats nàutiques els ha convençut per a la seva nova ubicació. Water Toys ocupa dos locals: al moll de mestral hi reben els clients i comercialitzen les seves activitats en un espai amb botiga de roba esportiva; al dic de recer hi tenen una mostra de joguines d’aigua i un amarratge des d’on surten les seves activitats de mar.

Al juliol també obrirà el local que serà la seu de Bluewave Alliance, una aliança entre empreses, emprenedors i científics per desenvolupar projectes de conservació i restauració de l’oceà. L’espai obert al públic té com a missió sensibilitzar la població sobre l’estat de l’oceà, la funció tan vital que té per a l’equilibri del planeta i la necessitat d’actuar per recuperar-lo. Una escultura d’una espora gegant al mig del passeig serà el reclam per explicar la seva intenció de submergir en diversos punts de l’oceà estructures per fomentar la regeneració marina.

Sergi Rosés, d’Electric Inside Boats, va ser un dels primers d’instal·lar-se al Port Olímpic. Disposa de tres amarratges per mostrar les seves barques elèctriques i la seva proposta per passar del dièsel a formes de propulsió no contaminants. Tot i això, espera que s’acabin les obres del Port Olímpic per obrir els seus dos locals al dic de recer. "Obrir quan hi ha camions i grues no és el millor", indica, i espera que tot estigui a punt "abans no comenci la Copa Amèrica de vela, per no perdre oportunitats". Lamenta que les portes dels locals siguin tan petites, perquè un port requereix ús de remolcs i toros. Així i tot, considera que "la transformació del Port Olímpic en clau de ciutat és espectacular i hi haurà un gran flux de gent".

Feines subaquàtiques

Notícies relacionades

Un club de vela (Wind Catchers) i dos de submarinisme; una botiga de productes relacionats amb la vela lleugera (Alisis Barcelona); una empresa de socorristes; una de lloguer de vaixells, i una altra de construcció i reparació de vaixells són altres de les propostes que obriran al Port Olímpic.

Els locals del moll de mestral, més pròxim a la ciutat i al passeig ciutadà, s’adrecen a activitats al públic, mentre que el dic de recer concentra empreses que ofereixen serveis per a altres companyies.

Temes:

Barcelona