Espanya suma 71.000 llocs de treball al juny i s’acosta als 21,4 milions d’ocupats

L’augment és inferior a la mitjana del mateix mes d’anys anteriors, però permet que l’atur es redueixi en 46.783 persones / Hi ha 2,5 milions d’aturats, la xifra més baixa des del 2008

Espanya suma 71.000 llocs de treball al juny i s’acosta als 21,4 milions d’ocupats
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’ocupació va sumar 71.095 nous afiliats a la Seguretat Social aquest juny passat, un mes tradicionalment positiu per al mercat laboral però que aquest any va registrar un creixement per sota de la mitjana del que havien anat sent els junys des que va esclatar la covid. No obstant, Espanya continua sumant i va tancar el mes al tall dels 21,4 milions d’ocupats, un màxim històric d’ocupació.

Aquest creixement sostingut de l’ocupació ha contribuït a un descens de l’atur oficialment registrat de 46.783 persones respecte al maig, i ha situat el nombre total d’aturats en els 2,56 milions de persones. És la xifra més baixa d’atur des del 2008, és a dir, en 16 anys, si bé continua sent la més elevada de tota la UE. Com és habitual per aquestes dates, augmenta la calor, la gent comença a fer vacances i la campanya turística agafa tirada, de manera que l’hostaleria i el comerç es reforcen i empenyen a l’alça l’ocupació. Per contra, les escoles acaben el curs escolar i liquiden part del seu personal per cridar-lo després una vegada acabin les vacances.

Cinc anys de creixement

Sense pressa, almenys aquest juny, però sense pausa. El mercat laboral espanyol continua avançant mes a mes i sumant nous cotitzadors, si bé les últimes dades publicades ahir pels ministeris de Treball i Seguretat Social no són especialment notables. Tampoc, ni de bon tros, dolentes; sinó més aviat discretes. Espanya va sumar 71.095 afiliats, una dada millor que el 2023, però per sota de la mitjana registrada en el lustre de fort creixement econòmic 2020-2024. La mitjana en aquest període en els mesos de juny és de 108.000 nous ocupats.

El juny ha rebaixat les expectatives d’una nova accelerada de l’ocupació que deixaven entreveure les dades del mes precedent. En termes desestacionalitzats, els preferits del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social per depurar el component calendari i oferir una imatge més dinàmica i no tan estàtica de com està evolucionat el mercat laboral, l’afiliació va augmentar (+31.311) la meitat que el maig (+62.505).

Dinamisme positiu

Notícies relacionades

A Espanya el mercat laboral sol deixar bones notícies durant el primer semestre de l’any i menys bones, si no dolentes, durant el segon. De moment el balanç dels sis primers mesos és netament positiu, amb un guany de 556.879 ocupats respecte al desembre passat, dada molt en la línia –aquesta sí– de la mitjana de l’actual cicle econòmic iniciat després de la irrupció de la covid. Un balanç que destaca positivament el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social en clau de futur. "El dinamisme del mercat laboral i l’increment de la qualitat de l’ocupació està contribuint a reforçar la sostenibilitat del sistema de pensions i la ràtio cotitzadora per pensionista se situa en 2,45, el nivell més alt des del 2011", va valorar el departament d’Elma Saiz.

El col·lectiu d’autònoms va sumar 9.210 membres aquest juny respecte al maig; és la millor dada dels últims dos anys i situa la xifra total d’afiliats al RETA en els 3,38 milions d’autoocupats. És la xifra més alta de la sèrie històrica.