L’interès per emmagatzemar energia ja supera els objectius per al 2030

Iberdrola inaugura en un municipi navarrès una bateria que evitarà apagades i servirà de banc de proves de la tecnologia

L’interès per emmagatzemar energia ja supera els objectius per al 2030
1
Es llegeix en minuts
SARA LEDO

L’interès per emmagatzemar energia supera ja els objectius d’Espanya a 2030, que ascendeixen a un total de 22.000 megawatts (MW), segons l’esborrany de l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC). Actualment, hi ha en servei 5.300 MW d’instal·lacions hidràuliques de bombatge i tot just 27 MW de bateries, però les sol·licituds d’accés i connexió a la xarxa ascendeixen a 4.000 MW en el primer cas i 17.521 MW en el segon, segons els registres de Red Eléctrica. Ahir, Iberdrola va connectar 1,2 d’aquests 17.521 MW –dels quals, el 60% ja compten amb permís i el 40% restant encara està en curs– al municipi navarrès de Valcarlos. Amb 300 habitants, aquest poble està exposat a fortes nevades durant l’hivern, cosa que provoca constants talls de llum, i al tenir una complicada orografia resulta molt complicat desplegar noves línies elèctriques, que puguin garantir el subministrament dels veïns, segons va relatar el seu alcalde, Nicolás Camino, durant la inauguració de la bateria, a la qual va assistir la presidenta de Navarra, María Chivite.

Davant les dificultats per resoldre les constants apagades, la distribuïdora va plantejar el 2020 la instal·lació d’una megapila d’ió liti, que acumuli energia quan no hi hagi problemes a la xarxa per poder garantir el subministrament en els moments en què hi hagi fallades. En una petita parcel·la del municipi es va decidir ubicar el que a simple vista té aspecte de contenidor marítim de color blanc i a l’interior del qual es troben les piles que guarden l’energia.

Temes:

Iberdrola