El preu dels aliments

Una rebaixa que no es nota

L’oli de gira-sol continua guanyant el d’oliva al carretó malgrat la supressió de l’IVA. «50 cèntims menys, ja veus tu», diu una consumidora.

Una rebaixa que no es nota

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Ahir, en un plujós primer dilluns de juliol, una noia estudiava la zona dels olis d’oliva d’un supermercat de Barcelona. Era el primer dia en què es venia sense IVA, després d’aprovar la setmana passada el Govern passar d’una tributació del 5% al 0%. La qüestió és que on el cap de setmana figurava un 9 € hi continuava havent un 9 €. La garrafa de tres litres d’oliva verge extra, a 27 €. "¡Mare meva, quina barbaritat!, es deia a si mateixa passant de llarg. Un altre client apuntava amb el seu bastó a l’etiqueta que indicava que els 3 litres d’oli d’oliva a seques estan avui a 22,76 €. "L’altre dia eren poc més de 23 €. 50 cèntims menys, ja veus tu", renega.

No és estrany, per tant, que els consumidors del supermercat que s’emportaven oli optessin majoritàriament pel de gira-sol. "És que està pels núvols", justificava una senyora en una altra botiga d’una altra cadena diferent. "Com s’ha de notar [la rebaixa]", criticava.

Notícies relacionades

"El benefici en el consumidor serà extraordinàriament lleu", va augurar ahir el secretari general de Facua, Rubén Sánchez, una de les veus que més durament ha carregat contra la mesura. "Cal tenir en compte que l’any i mig que ja ha estat en vigor la baixada de l’IVA, la pujada que s’ha produït en l’oli d’oliva verge extra, per exemple, ha sigut descomunal, un increment mitjà de 7 euros . Uns quants cèntims a la baixa no suposaran que el producte sigui barat, ni de bon tros", va afegir.

Des del sector de la distribució coincideixen que la rebaixa és moderada, però creuen que és important veure-la en conjunt. "Si ho mires producte a producte, sí que pot ser insignificant, però, si mires la rebaixa de l’IVA sobre el cistell de consum, té impacte. De fet, sempre hem defensat que seria bo ampliar aquesta mesura perquè inclogui també la carn i el peix", argumenta el secretari general del Consell d’Empreses d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), Roger Gaspa.

Temes:

Barcelona Govern