Banca cooperativa a bon ritme
Les entitats en les quals els socis són alhora clients copen el 9% del mercat financer i es reivindiquen com el model més social.

La crisi financera del 2008 ha modificat substancialment el sector financer. Entre aquell any i el 2023 han desaparegut 40 bancs i caixes, s’han tancat més de 26.000 oficines i s’ha reduït un 43% l’ocupació en el sector. Però la banca cooperativa, de la qual Caixa Enginyers és un dels exponents, i que copa entorn del 9% de la quota de mercat bancari a Espanya, amb certa tendència a l’alça després de les integracions en la resta del sector, es reivindica com un model més social i que ha nedat a contracorrent, al créixer quan la resta d’entitats tancaven sucursals i reduïen ocupació.
El director general de Caixa Enginyers, Joan Cavallé, va aprofitar dissabte la celebració del dia de la banca cooperativa, que fa més de 120 anys que es commemora, per destacar els valors d’aquest model en què els socis "són alhora clients i propietaris". El seu creixement en els 57 anys que té d’història ha sigut orgànic, és a dir, dipòsit i crèdit a crèdit, sense adquisicions d’altres entitats, va remarcar.
Cavallé va presentar un document de l’Associació Europea de Banca Cooperativa (EACB, per les seves sigles en anglès) en què es reivindica aquest model més social, que compta amb més de 2.500 entitats al Vell Continent i el 22% de la quota de mercat, amb un total de més de 210 milions de socis. A diferència d’Espanya, on la quota de mercat d’aquest model bancari se situa entorn del 8% del total, en altres grans països de la Unió Europea (UE) compta amb una gran pes, amb exemples com França (63%), Finlàndia (39%), Àustria (38%) o Alemanya (23%). A Espanya, a més del model de Caixa Enginyers, amb origen en una activitat professional, hi ha Caja Laboral del grup Mondragón, amb orígens industrials, i les caixes rurals, nascudes en el món agrari.
Una de les principals característiques d’aquest model bancari és que "exerceix una pressió competitiva positiva en els mercats i és una important font de finançament de les pimes", va explicar Cavallé. Va posar com a exemple d’això els bons resultats del ram i de la seva entitat.
71,9% més de benefici
Entre el 2008 i el 2023, davant una caiguda del 24% en la concessió de crèdit i del 12% en el volum de negoci a la banca tradicional, Caixa Enginyers va augmentar un 62% el seu nombre d’empleats i en un 136% el d’oficines a Espanya, alhora que el volum de negoci s’ha incrementat el 146% i la inversió creditícia, el 70% durant el mateix període. L’any passat va obtenir els millors resultats de la seva història, amb un benefici net de 19,6 milions, el 71,9% més que en l’exercici precedent.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El Mundo Today | Cada cop més catalans caminen de matinada per carrerons foscos per poder sortir a 'Crims'
- Club d’estil Cristina Tamborero, dissenyadora: "Es porten molt els vestits de núvia dos en un"
- Els multireincidents se’n van a l’Hospitalet per la pressió policial
- Final d’un pontificat Un conclave amb molts 'papables', però sense candidat clar
- Successos Dos detinguts per robar una motxilla a una parella mentre practicava sexe a la platja del Somorrostro de Barcelona
- Per 907.500 euros El Ministeri de Transports licita l’estudi informatiu dels nous accessos ferroviaris al Port de Tarragona
- Obituari Mor Lluís Prenafeta, la mà dreta de Jordi Pujol a la Generalitat
- Guardó El Govern concedeix la Creu de Sant Jordi al president de Prensa Ibérica, Javier Moll
- En les comissions El Parlament blinda la participació telemàtica dels diputats pendents de l’amnistia
- Pla de rearmament El Govern aprova el pla d’inversions per arribar al 2% del PIB de despesa en defensa aquest any amb 10.471 milions