La nova concessió de l’Idiada a Applus aportarà al Govern 800 milions

L’actual adjudicatària guanya la gestió de la societat durant 25 anys més

La nova concessió de l’Idiada a Applus aportarà al Govern 800 milions
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Applus, que ha sigut fins ara l’adjudicatari, ha guanyat de nou la gestió de l’Idiada, una operació per la qual la Generalitat ingressarà 800 milions d’euros, "la principal operació patrimonial de la història del Govern", segons fonts de l’Executiu. L’oferta per explotar la societat que compta amb la pista de proves de la indústria de l’automoció al Baix Penedès ha resultat provisionalment guanyadora i ascendeix a 428 milions, gairebé el doble de l’import mínim fixat en les bases del concurs (238 milions).

La quantitat equival a l’1% del pressupost de la Generalitat i s’ingressarà al setembre. Amb aquesta operació, Applus controlarà el 80% de la companyia durant 25 anys. A més de la quantitat per aconseguir el contracte, l’empresa adjudicatària abonarà a la Generalitat un 20% dels dividends que es generin, ja que l’Administració catalana conserva una participació del 20%, a més d’un cànon concessional de 4 milions anuals i un pagament addicional del 2% del resultat d’explotació (ebitda). Tot això suma més de 800 milions.

El 80% d’Idiada Automotive Technology, la societat que explota les instal·lacions del Baix Penedès, que inclou la pista de proves per a automoció, estava ja en mans d’Applus, el contracte del qual, vigent des de 1999, vencia aquest any.

Ahir es va obrir el sobre C amb l’oferta econòmica. Applus va ser l’única que la va presentar, després que l’alemanya TÜV Rheinland, concessionària de l’ITV a Catalunya, es retirés. L’adjudicació formal del contracte tindrà lloc en els pròxims dies.

Notícies relacionades

Col·laboració amb l’FP

Respecte al sobre B, que inclou la memòria tècnica i els resultats, Applus va obtenir 18,884 punts sobre un total de 20. Entre els requeriments s’ha valorat l’estratègia de desenvolupament corporatiu, que inclou les inversions previstes dins i fora de Catalunya amb la indústria de l’automoció; o l’estratègia de desenvolupament de l’ecosistema científic, tecnològic i formatiu català (per exemple, la proposta de programes de col·laboració de l’Idiada amb els centres d’FP del Penedès o els agents d’investigació de Catalunya, així com la paritat entre homes i dones als òrgans de direcció i decisió de la companyia). Al seu torn es va valorar el compromís d’Applus d’aportar gratuïtament a l’Idiada la seva participació en una societat americana valorada en 18 milions, dedicada al seu sector.