Apunt

CEOE, reducció del diàleg

CEOE, reducció del diàleg
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ha sorprès que la CEOE es plantés en la reunió amb el Govern i els sindicats dilluns passat sense cap proposta per escrit. És veritat que rebaixar les 40 hores setmanals recollides en una llei de 1983 s’afrontaria més bé amb la negociació col·lectiva perquè cada sector o activitat l’adeqüés a les seves especificitats. De fet, ja hi ha empreses amb temps de treball inferiors.

Amb els anys s’avança. No són iguals les hores que fan falta avui per guanyar prou per omplir el carretó d’anar a comprar que fa 50 anys. És l’efecte positiu del progrés. Per això, a alguns els xoca que en un país com Espanya, que pateix un problema de creixement de la productivitat, el motor de la prosperitat, es discuteixi sobre fer menys hores. Tret que sigui a canvi de produir-ne més i millor en menys temps.

L’actitud de la CEOE inquieta les pimes, que són les que se’n poden veure més afectades. Conpymes, contrapès de la CEOE, que està guanyant terreny de cara a participar en el diàleg social (igual que una de les seves promotores, la catalana Pimec), ha alçat el braç per demanar entrar en la negociació, fins i tot sabent que això és, per ara, difícil, ja que la CEOE encara conservael monopoli de la representativitat empresarial.

Notícies relacionades

Queda enrere l’idil·li Govern-CEOE. Aquesta organització es va escudar en la seva filial Cepyme per muntar aquesta setmana un acte en contra de les polítiques de l’Executiu amb un dels ariets anti Pedro Sánchez, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com a estrella convidada.

En aquest context, l’ala socialista de l’Executiu es mostra oberta a allargar la negociació per atraure la patronal, després que la titular de Treball, Yolanda Díaz, prefereixi pitjar l’accelerador. La qüestió és si la CEOE es conformarà de deixar en mans dels sindicats i d’un Govern amb "tesis comunistes", segons la Cepyme, la nova regulació. Si continua amb la idea de reduir el diàleg en lloc de la jornada laboral guanyaran punts els que creuen que manté una posició molt més política que de defensa de l’interès empresarial.

Temes:

CEOE