El Govern i el PP ultimen renovar la cúpula del Banc d’Espanya

L’objectiu de l’Executiu és nomenar governador abans del consell del BCE del 18 de juliol, però podria retardar-se si no hi ha consens amb els de Feijóo

El Govern i el PP ultimen renovar la cúpula del Banc d’Espanya
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Avenços en les negociacions entre el Govern i el PP per nomenar les persones que ocuparan els càrrecs de governador i subgovernador del Banc d’Espanya. El recent acord aconseguit entre les dues parts per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de més de cinc anys de bloqueig ha sigut, com s’esperava, la clau imprescindible perquè les converses sobre el supervisor bancari prenguin cos. Com va avançar aquest diari, l’objectiu de l’Executiu continua sent nomenar el nou governador o governadora perquè pugui acudir a la reunió del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) del dijous 18 de juliol, si bé fonts de l’Executiu matisen que no és una imposició i que l’esmentat termini podria depassar-se si les negociacions amb els populars ho fan necessari.

Per aconseguir l’objectiu, el Govern hauria de nomenar governador com a molt tard el 16 de juliol, ja que el consell de govern del BCE comença el dimecres 17 a Frankfurt (Alemanya), tot i que les decisions sobre els tipus d’interès s’anunciaran l’endemà. A més, la llei d’autonomia del Banc d’Espanya estableix que el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, ha de comparèixer amb caràcter previ al nomenament davant la comissió d’economia del Congrés dels Diputats per informar-ne. Això resta un dia més al termini disponible abans del consell del BCE perquè es produeixi el nomenament, que ha de ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per ser efectiu.

Tot això sembla elevar les possibilitats que l’anunci tingui lloc la setmana que comença avui, si les negociacions avancen sense dificultats. Si bé l’Executiu s’ha deixat la porta oberta a sobrepassar la data del 18 de juliol en cas de necessitat. Fonts del Govern, així mateix, afirmen que en els contactes encara no s’ha començat a parlar de noms concrets i que només s’està abordant la renovació de la cúpula del Banc d’Espanya (no de la CNMV, la CNMC o RTVE). També mantenen que, tot i que s’arribés a un acord per als dos llocs principals del supervisor, ara només es nomenaria governador (el mandat de l’anterior, Pablo Hernández de Cos, va vèncer fa gairebé un mes), mentre que el del subgovernador no seria efectiu fins que l’11 de setembre vinent vencés el mandat de Margarita Delgado (actual subgovernadora i governadora en funcions).

El ministre d’Economia es va mostrar aquesta setmana passada confiat en un pròxim pacte. "Espero que puguem tenir-lo aviat. Ja s’ha fet un primer pas important, que ha sigut l’acord en el marc del CGPJ, i això obre la via per a un entorn de col·laboració institucional en la renovació dels òrgans econòmics també. Nosaltres sempre hem tingut la mà oberta a tenir un acord per a la renovació de la dupla governador-subgovernador i en això estem treballant", va mantenir Cuerpo durant una entrevista a Onda Cero.

Notícies relacionades

El PP també ho veu factible

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, també va venir a donar per descomptat que s’arribarà a un pacte, tot i que va evitar valorar la possibilitat que l’actual secretària general del Tresor, Paula Conthe, sigui la nova governadora, com s’ha especulat en els últims dies. "Quan hi ha unes converses obertes, s’informa quan s’arriba al final, i, per tant, als acords. I no es porta a terme cap tipus de valoració en relació amb cap persona sobre la qual no tenim res a valorar. En el marc de les converses, avançarem el que hàgim d’avançar. I quan hi hagi un acord, serà això el que calgui comunicar", va mantenir.