Espanya es desmarca dels països de l’OCDE que han recuperat salaris

El poder adquisitiu dels espanyols està un 2,5% per sota del que tenien abans de la covid, segons un informe de l’organisme

Espanya es desmarca dels països de l’OCDE que han recuperat salaris
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les principals economies del planeta es recuperen de la que ha sigut l’escalada de preus experimentada més gran en les últimes dècades. El desconfinament després de la pandèmia va generar una sèrie de colls d’ampolla en la producció i distribució que, atiats després per la guerra d’Ucraïna i les seves distorsions sobre el subministrament energètic, va portar la inflació fins als dos dígits. Una cosa que a Espanya no es veia des del segle passat. D’aquí fins ara l’economia ha anat esmorteint els efectes d’aquesta crisi de preus, que ha mossegat amb virulència la butxaca de la ciutadania. La meitat dels països de l’OCDE ja se n’han recuperat salarialment, mentre que l’altra meitat encara no. I Espanya figura entre els segons.

Notícies relacionades

L’OCDE va publicar ahir el seu informe Perspectives d’ocupació de l’OCDE 2024, en què analitza com està i com evolucionarà l’ocupació i els salaris a curt termini. I el cas espanyol deixa un balanç agredolç. D’una banda, fort creixement de l’ocupació, però perspectives a curt termini de desacceleració. De l’altra, insuficients increments salarials per al conjunt dels treballadors, però forts augments del salari mínim sense que això hagi llastat l’ocupació.

L’organisme destaca en el seu informe el "fort dinamisme" que està experimentant l’ocupació a Espanya. Durant aquest exercici ha continuat batent rècords i se situa actualment per sobre dels 21,4 milions d’afiliats a la Seguretat Social, un màxim històric. En paraules del Govern, "va com un coet".