El nou aliat

La família Grifols negocia amb Brookfield una opa per excloure de borsa l’empresa

Les accions de la multinacional catalana pugen el 9,70% després de confirmar-se les negociacions amb el fons per a una oferta conjunta 

El preu actual de la farmacèutica és de gairebé 5.500 milions d’euros

Un dels objectius prioritaris de la firma amb l’eventual operació és reduir el pes del deute

La família Grifols negocia amb Brookfield una opa per excloure de borsa l’empresa

Agustí Sala

5
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després dels disgustos borsaris provocats pels informes de Gotham City sobre irregularitats comptables, la família Grifols ha decidit buscar un aliat per deixar de cotitzar en el mercat. Es tracta del fons Brookfield, fins ara especialitzat en energies renovables i infraestructures, amb el qual negocia una possible opa sobre el 100% de la multinacional catalana d’hemoderivats, de la qual la família i directius controlen a través de diferents vehicles, entre d’altres la societat Scranton, entorn del 30% del capital. Els títols del grup, que es van arribar a disparar més del 20% després d’aixecar-se la suspensió de la cotització al migdia, van tancar amb un avenç del 9,70%, fins als 9,862 euros.

Després que ho avancés Cinco Días, i que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) suspengués la cotització, aixecada al migdia, Grifols va admetre que aquest cap de setmana va celebrar un consell d’administració extraordinari a petició de la família i de Brookfield Capital Partners "per permetre l’accés a determinada informació de la societat per portar a terme un procés de due diligence en relació amb una possible adquisició d’accions de Grifols". El propòsit de l’operació seria "l’exclusió de cotització de la societat, en cas de finalment portar-se a terme".

Brookfield també va confirmar les negociacions a través d’un comunicat a la CNMV, en què admet l’existència de "converses exploratòries amb determinats accionistes de referència de la companyia en relació amb una potencial oferta conjunta sobre les accions de Grifols per a la seva exclusió de negociació de les borses de valors espanyoles i NASDAQ". Les converses es mantenen amb Scranton Enterprises B.V., Deria SL, Ponder Trade SL i Ralledor Holding Spain, SL, societats de la família Grifols i directius, que sumen el 31,1% del capital. Al seu torn afegeix que "en aquest moment no hi ha cap acord o decisió, no hi ha cap garantia que Brookfield o els accionistes de referència formulin una oferta sobre les accions de Grifols".

En principi hi ha un acord entre els Grifols i Brookfield "per avaluar una possible oferta pública d’adquisició conjunta per la totalitat del capital social de Grifols". La família ha buscat un soci per dissenyar una estratègia satisfactòria després del patiment de Grifols per l’atac del fons baixista Gotham City Research, que ha provocat el seu enfonsament a la borsa aquest any. Brookfield és un dels fons més grans del món. El preu actual de la companyia es pot situar entorn dels 5.500 milions d’euros.

Amb l’operació, els Grifols busquen comptar amb el suport d’un gran fons per consolidar la gestió, de la qual des de l’1 d’abril s’ocupa Nacho Abia, com a conseller delegat. Després dels primers informes de Gotham, l’empresa va decidir apartar la família de la gestió i Raimon i Víctor Grifols van deixar les seves funcions executives per ser consellers dominicals. La companyia va aconseguir en la seva última junta l’aval dels accionistes a la seva gestió.

Un dels objectius prioritaris de Grifols és reduir el pes del deute. El tancament recent de la venda d’un 20% de la seva filial xinesa Shanghai Raas a Haier per uns 1.600 milions de dòlars ha sigut un dels elements fonamentals d’aquesta estratègia. Però també ha portat a terme una important reestructuració de deute.

A finals de juliol, la companyia va tornar a ser penalitzada a la borsa després de la revisió de la seva qualificació creditícia per part de Moody’s, així com per les informacions que apuntaven que bancs creditors havien bloquejat el refinançament de Scranton, la societat en què està la família Grifols. De tota manera, les negociacions van continuar i es va acabar tancant un acord per al refinançament de 377 milions del deute de Scranton Plasma.

Aquesta filial és l’encarregada de recollir el plasma de 75 centres repartits als dos costats de l’oceà Atlàntic entre Alemanya, Hongria i els Estats Units i l’entrega a Grifols perquè la farmacèutica pugui produir teràpies per a pacients amb immunodeficiències.

Valoració d’Economia

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va advertir que la doble anàlisi que la CNMV manté sobre Grifols demana "prudència". "En el marc de la CNMV hi continua havent una [doble] anàlisi, tant sobre la situació de l’empresa com de l’atac a què va ser sotmesa per part d’un fons [Gotham]", va dir al ser preguntat per les negociacions, informa Rosa María Sánchez. "Més enllà d’això, i dins del marc de la llibertat d’empresa, si la companyia considera que això pot ser una bona via per avançar cap endavant per reforçar la seva posició i avançar cap aquesta estabilitat de mercat que necessita, benvingut sigui", va resoldre.

Cuerpo va recordar que el sector farmacèutic s’ha convertit en un dels grans vectors de competitivitat per a l’economia espanyola. "El clúster que hi ha ara mateix a Catalunya és un vector d’atracció d’inversió exterior, com podem confirmar cada vegada que anem a l’estranger", va apuntar.

Un gegant canadenc present a 30 països

Notícies relacionades

Brookfield és una companyia global de gestió d’actius especialitzada en inversions en el sector immobiliari, infraestructures, energies renovables, capital privat i crèdits. Va ser fundada el 1899 originàriament com una companyia elèctrica privada a Sao Paulo (Brasil). El 1954, Peter Bronfman, nebot del fundador de la multinacional de begudes Seagram, va utilitzar la venda de la seva participació en aquest grup per comprar el palau en el qual juga l’equip d’hoquei sobre gel de Montreal. Una dècada després, a aquesta inversió se’n van afegir d’altres en actius immobiliaris.

Actualment amb seu social a Toronto (Canadà), té presència a més de 30 països i gestiona una cartera d’uns 925.000 milions de dòlars. El 1996, el grup va comprar desenvolupaments immobiliaris com el Canary Wharf de Londres o el World Financial Center de Nova Yok. Al sector immobiliari, Brookfield posseeix, opera i desenvolupa propietats comercials, residencials i d’ús mixt.

Temes:

Grifols