Pimec alerta que si BBVA i el Sabadell s’uneixen pujaran els costos de les pimes
Segons un informe de la patronal, el crèdit es pot reduir en uns 53.000 milions d’euros / La fusió suposaria el tancament de més de la meitat de les oficines que té l’entitat d’origen català
En ple procés d’oferta de compra hostil (opa) de BBVA sobre el Sabadell per a una fusió, el president de Pimec, Antoni Cañete, va afirmar que els anteriors processos d’integració bancària van reduir l’oferta, que se situa per sota de la que hi havia abans del 2008. El principal problema, va afegir, és "la pèrdua de capacitat de finançament" i un augment de costos de les pimes.
Cañete s’ha basat en un informe sobre la fusió bancària entre BBVA i Banc Sabadell presentat pel catedràtic d’economia financera, exdiputat de Junts i exmembre de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Oriol Amat, actual president de l’Observatori de la Pime.
El president de Pimec va destacar l’impacte de l’operació en l’àmbit de la competència. L’informe conclou, basant-se en integracions anteriors, una reducció del crèdit de més de 53.000 milions i el tancament d’entre el 50% i el 75% de les oficines del Sabadell, cosa que en suposaria 174 a Catalunya i 589 en el conjunt d’Espanya i entre 8.600 i 11.500 llocs de treball menys.
La patronal de les pimes ja va mostrar les seves reticències davant aquesta operació, al considerar que es reduirà l’oferta bancària destinada a les pimes i autònoms. En aquest aspecte hi ha coincidència fins i tot amb l’altra patronal, Foment del Treball. La possible unió de les dues entitats financeres ha provocat malestar a Catalunya, on s’ha mostrat oposició des del món empresarial fins al polític. També el Govern central, que té l’última paraula, no en l’opa, però sí en la fusió, s’ha mostrat contrari.
El segment de les pimes és un dels segments en què el Sabadell és més fort i un dels arguments que s’utilitzen per criticar l’operació. En tot cas, BBVA s’ha bolcat també en aquest negoci en els últims anys.
Amat va recordar que BBVA ha estimat uns estalvis de 1.450 milions d’euros gràcies a la integració, que en general solen afectar les despeses. L’informe destaca que el Sabadell està actualment augmentant plantilla i millorant la seva rendibilitat i la seva qualificació de solvència, així com el seu valor en borsa.
Concentració del crèdit
Per elaborar l’anàlisi s’ha utilitzat l’informe de l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco), que alertava dels riscos de la integració per a la competència. Aquest estudi, va recordar Amat, indica "un risc significatiu per a la competència en el mercat dels serveis bancaris". Abans de la possible fusió, Girona, Lleida i Tarragona ja es troben en nivells perillosos per a la lliure concurrència, que, en cas de prosperar la fusió, es reduirà encara més, advertia aquesta anàlisi.
Al seu torn, la nova entitat passaria a tenir una concentració del crèdit a Catalunya de més del 39%. La integració situaria el pes de les cinc primeres entitats en el crèdit en el 71%. A més, es conclou que en les integracions anteriors sempre s’ha reduït de mitjana el 8% el crèdit, fet que, aplicat a la fusió prevista, suposaria 54.393 milions menys. Les mateixes prospeccions s’han fet quant a la reducció d’oficines i d’ocupació.
El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, va considerar essencial per a les empreses poder diversificar el crèdit i el finançament. Segons el seu parer, el Sabadell no té problemes que li impedeixin continuar competint de manera independent.
El Col·legi d’Economistes s’afegeix al rebuig
El mateix dia en què Pimec va criticar la possible fusió de BBVA amb el Banc Sabadell, el Col·legi d’Economistes de Catalunya va afegir noves crítiques a aquest procés. L’organització professional alerta que, en cas de prosperar la integració que persegueix BBVA, es «generarà un agument de la concentració bancària». Alhora, avisa del «potencial risc que hi ha de restricció del crèdit a les pimes».
Notícies relacionadesUn altre dels impactes té a veure amb «la remuneració de l’estalvi i el cost del crèdit», que, segons el seu parer, «es poden veure afectats», i també pot resultar «agreujat» l’accés als serveis bancaris amb presència física «en determinats municipis».
Els economistes afirmen que és «indispensable» un nivell de competència real en el sector bancari, ja que és un dels factors «que més condiciona» la lliure concurrència entre entitats perquè ciutadans i empreses es beneficiïn de serveis bancaris amb una oferta de préstecs i dipòsits «a preus i qualitat ajustats». I recorda que Espanya és el país amb el nivell de concentració bancària més elevat de la UE.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim