La concessió de panells solars en embassaments durarà 25 anys

El Govern dona llum verda al reial decret que estableix el règim per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques flotants

La concessió de panells solars en embassaments durarà 25 anys

Alberto Ortega - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Consell de Ministres va aprovar en la seva reunió d’ahir el reial decret que estableix el règim de concessió pública per a la instal·lació de plantes fotovoltaiques flotants en embassaments de domini públic hidràulic durant un termini màxim de 25 anys, segons va anunciar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior a la trobada dels ministres.

Els interessats en aquestes instal·lacions podran sol·licitar-ho motu proprio o mitjançant convocatòria de concurs públic per part de l’organisme de conca per a l’explotació eventual de l’embassament. La instal·lació de plaques solars podrà ocupar un màxim d’entre el 5% i el 15% de la superfície de l’embassament, en funció de la qualitat de les aigües. Aquests límits es podran reduir "atenent al règim d’explotació o els usos i drets preexistents, entre altres causes". De fet, estarà prohibit fer-ho en conques, llacunes o masses d’aigües que no siguin artificials i hi siguin protegides, va afegir la vicepresidenta.

En total, hi ha uns 106 embassaments existents en els quals es podran ubicar panells solars flotants, segons l’esborrany del projecte de reial decret, publicat el 2022, als quals se sumen instal·lacions programades, com el Canal de Navarra, va afegir Ribera.

"Espanya és el primer país del món en cobertura de la demanda amb generació solar, amb més del 21% de l’energia, segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE); però a més del desplegament de la fotovoltaica a terra, hi ha un creixent interès creixent per instal·lar plantes solars flotants, com basses de reg per abaratir costos energètics dels regants", va explicar.

Segons defensa el Ministeri per a la Transició Ecològica, aquesta mena d’instal·lacions són beneficioses tant per a la producció energètica com per al medi ambient al produir "més electricitat que els seus equivalents a terra, gràcies als efectes del refredament de l’aigua i la disminució de la pols, i millorar la protecció i el potencial de les masses d’aigua, reduint la seva evaporació i les floracions d’algues, gràcies a l’ombra que proporcionen".

Finestreta única

Notícies relacionades

Una vegada es disposi dels drets d’accés i connexió a la xarxa elèctrica, i quan l’Administració General de l’Estat sigui competent en matèria hidràulica i en matèria energètica, podran tramitar-se i atorgar simultàniament la concessió de domini públic hidràulic i l’autorització administrativa prèvia, d’acord amb un procediment que regularà una ordre ministerial. Aquest va ser un dels punts que va retardar l’aprovació del reial decret, va explicar Ribera fa unes setmanes al Senat, després que el Consell d’Estat sol·licités que hi hagués una "finestreta única" per a la tramitació d’aquests expedients.

Els titulars de les instal·lacions fotovoltaiques estaran subjectes al cànon d’utilització de béns del domini públic hidràulic i en el cas d’embassaments de titularitat estatal, al cànon concessional i al cànon de regulació.