El Govern i el PP allarguen la negociació sobre el Banc d’Espanya

El Govern i el PP allarguen la negociació sobre el Banc d’Espanya
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La negociació entre el Govern i el PP per renovar la cúpula del Banc d’Espanya s’allarga encara més. L’Executiu va informar ahir que "continua dialogant" amb els populars per mirar d’arribar a un acord sobre les persones que ocuparan els càrrecs de governador i subgovernador de l’organisme supervisor, però va apuntar que el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, no acudirà avui a la tarda a la comissió d’economia del Congrés per informar sobre els candidats elegits. El Govern havia sol·licitat dilluns a la Cambra que obrís la possibilitat de convocar aquesta comissió per, en cas de pacte, poder complir el tràmit legal previst en la llei d’autonomia del Banc d’Espanya de 1994 per fer efectiu el nomenament.

L’elecció del governador és legalment potestat del president del Govern, mentre que el subgovernador és designat per l’Executiu a proposta del governador. No obstant això, existeix una tradició no escrita per la qual l’Executiu elegeix un governador que sigui assumible per al principal partit de l’oposició, mentre aquest actua de manera recíproca amb el subgovernador.

Factor de desbloqueig

Notícies relacionades

La recent renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de més de cinc anys de bloqueig ha sigut la clau imprescindible perquè l’Executiu s’obri a mantenir aquesta tradició, malgrat que el pacte continua sense produir-se de manera oficial. En cas que finalment no s’arribi a una entesa, l’Executiu nomenaria els dos màxims càrrecs de la institució, com va passar el 2006, durant el Govern de Rodríguez Zapatero.

Com ja va avançar aquest diari, l’objectiu del ministre d’Economia és que el nou governador o governadora es pugui asseure en la reunió del consell de govern del Banc Central Europeu (BCE) sobre tipus d’interès que tindrà lloc el pròxim 18 de juliol.