Només cobraven l’ingrés mínim el 36% de possibles beneficiaris el 2023

L’Airef calcula que la prestació va arribar a 342.856 llars, un 20% més que el 2022

Només cobraven l’ingrés mínim el 36% de possibles beneficiaris el 2023

AIREF

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) calcula que l’ingrés mínim vital (IMV) ha arribat al 36% dels possibles beneficiaris el 2023, amb 342.856 llars, un augment del 20% respecte a l’any anterior, tot i que considera que encara hi ha "marge de millora". En aquest sentit, l’Airef constata que, des de la posada en funcionament de l’IMV fa més de tres anys, el percentatge de possibles beneficiaris que no sol·liciten la prestació, l’anomenada taxa de "non take-up", es manté en el 56%, dos punts per sota del 2022, en tant que s’ ha denegat a prop del 8%.

En la presentació de la "tercera opinió" de l’IMV elaborada per l’Airef, la seva presidenta, Cristina Herrero, va explicar que el 2023 no s’han produït "grans avenços", va constatar "marge per millorar el disseny, desplegament i gestió" d’aquesta prestació, i va reclamar que es concreti l’objectiu quantitatiu de l’IMV.

L’any passat el nombre de possibles beneficiaris va augmentar un 18%, fins als 951.702, a causa de l’increment del 15% de la renda garantida, però l’IMV va arribar només a un de cada tres i mantenint una elevada taxa "non take-up", tot i que, no obstant, la prestació sí que "està captant les llars més vulnerables", assenyala.

Notícies relacionades

Entre els motius que expliquen l’elevada taxa "non take-up", el director de la Divisió d’Avaluació de l’Airef, José María Casado, va explicar que una part (cinc punts percentuals) no sol·liciten l’IMV perquè reben una renda mínima autonòmica.

En aquest punt, hi ha diferències per regions, i destaca Catalunya com la comunitat on més percentatge d’aquests possibles beneficiaris que no sol·licita l’ingrés sí que rep la seva renda autonòmica (17 punts) i, en l’extrem oposat, Castella-la Manxa, on ningú rep la seva prestació autonòmica en lloc de l’IMV.