Portugal supera el test de la setmana de 4 dies

Uns mil empleats de 41 empreses van provar durant sis mesos reduir la seva jornada cobrant el mateix, i el balanç és positiu. El nombre de treballadors amb ansietat va caure un 35%.

Portugal supera el test de la setmana de 4 dies
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre Espanya debat com i quan reduir la jornada laboral màxima a 37,5 hores setmanals, Portugal ha provat què passaria si aquesta reducció anés un pas més enllà. El Govern lusità va iniciar el juny del 2023 un programa pilot perquè 1.000 treballadors de 41 empreses testessin com seria treballar quatre dies a la setmana. I les conclusions, en la línia d’altres experiments internacionals, són eminentment positives.

D’una banda, l’ansietat, la fatiga i la tensió van disminuir sensiblement entre els empleats participants, entorn del 35%. "No tenim coneixement d’altres intervencions a escala empresarial que puguin tenir impactes tan grans en la vida de les persones", indiquen Pedro Gomes i Rita Fontinha, els autors de l’estudi, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. I aquestes millores per als treballadors no requereixen un increment de despesa inassumible per part de les direccions. Fins al punt que l’efecte financer és majoritàriament neutre. En contra del que argüeixen els detractors de la reducció de jornada, l’experiència lusitana mostra que només dues de cada 10 empreses participants van haver d’augmentar les seves despeses per costejar que les seves plantilles guanyessin el mateix i treballessin menys.

Lliuraments rotatoris

Mentre el Govern espanyol té en suspens des de fa gairebé un any el seu propi programa pilot per provar com és treballar quatre dies a la setmana, Portugal ja ha efectuat i avaluat el seu. Aquest va tenir lloc durant sis mesos, de juny a novembre del 2023. Va afectar 1.000 empleats de 41 empreses, que van adoptar diferents models de reducció de jornada. Algunes van optar per donar els divendres lliures, mentre que d’altres van utilitzar dies lliures rotatius i d’altres equips mirall, és a dir, part dels membres de l’equip lliuraven un dia i l’altra part, un altre.

Un detall que crida l’atenció del pilot és que són les empreses dirigides per dones les més tendents a participar i, al seu torn, les més beneficiades per la reducció de jornada, atès el volum més gran de responsabilitats que solen assumir a casa en comparació amb els homes. El 55% de les companyies que van participar en el programa pilot estaven dirigides per dones, quan entre l’empresa portuguesa només el 27% dels càrrecs de lideratge estan ocupats per dones.

Notícies relacionades

A diferència del pilot espanyol, que està per desplegar i anava dotat d’una subvenció per ajudar les companyies participants a costejar part del previsible augment de despeses que treballar menys i pagar el mateix pot implicar, el portuguès no estava associat a cap ajuda econòmica. És a dir, les 41 empreses lusitanes hi han participat voluntàriament i només a canvi d’assessoria pública, sense suma de diners associats. Aquesta voluntarietat és un punt feble del pilot a l’hora de generalitzar les seves conclusions. Ja que hi ha un biaix d’entrada i difícilment els resultats serien els mateixos per a aquelles firmes que estiguessin en contra d’adoptar el model.

L’assessoria governamental anava enfocada principalment al fet que les companyies apliquessin canvis organitzatius per adaptar-se a aquest nou esquema de quatre dies, en comptes de cinc. Segons els autors de l’estudi, el 75% de les empreses van implementar almenys un canvi organitzatiu, i el més comú era la reducció de la durada de les reunions.