Puig passa a liderar el club de les firmes familiars catalanes a l’entrar a l’Ibex

La companyia ingressarà a l’índex el 22 de juliol amb un valor de més de 14.000 milions

Puig passa a liderar el club de les firmes familiars catalanes a l’entrar a l’Ibex
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No fa tant de temps que sortir a borsa era gairebé tabú per a moltes empreses familiars catalanes, començant per Puig. Però les coses canvien i, ja en la tercera generació, l’imperi de la moda, les fragàncies i la cosmètica compleix més de dos mesos al mercat, en el qual es va estrenar el 3 de maig, i a partir del 22 d’aquest mes entra a l’Ibex 35, l’índex de les companyies amb més capitalització, amb un valor d’uns 14.000 milions i més de 4.000 milions que es negocien en el parquet, per decisió del comitè tècnic que escull els components d’aquesta referència borsària.

L’entrada, que es produeix en substitució de Meliá Hotels, situarà l’empresa com la número 15 en preu total en borsa, per davant d’ACS i per sota de Repsol. Només Inditex, entre les firmes de caràcter familiar a Espanya, supera Puig en l’Ibex, si bé la multinacional catalana segueix blindada amb la família fundadora, amb el 92,5% dels drets de vot, molt per sobre del 71% del capital, a l’emetre accions A, amb cinc vegades més drets polítics en mans de la família, i B.

Amb la seva entrada a aquest índex, Puig s’afegirà a Fluidra, l’altra companyia catalana d’origen familiar, amb una capitalització de més de 3.500 milions. Aquest grup, que es va fusionar amb la nord-americana Zodiac el 2018, dedicat a les solucions per a piscines i wellness, es va estrenar en el parquet el 31 d’octubre del 2007, a l’inici de l’esclat de la crisi financera.

A l’Ibex també hi ha Grifols. En aquest cas, després dels disgustos borsaris provocats pels informes de Gotham City sobre irregularitats comptables, la família que té la majoria del capital s’ha aliat amb la canadenca Brookfield per llançar una oferta de compra (opa) conjunta i treure la companyia del parquet. Aquest és l’objectiu que pot o no arribar a bon port d’aquesta companyia, que va arribar a ser una de les firmes considerades com a estratègiques pels EUA segons informes filtrats de Wilkileaks, el valor de la qual en borsa se situa entorn dels 5.500 milions.

Altres firmes

Notícies relacionades

Hi ha, no obstant, altres firmes més també controlades per parents i que cotitzen en el mercat continu. Una és la farmacèutica Almirall, que cotitza en el mercat des del juny del 2007 i els principals accionistes de la qual són la família Gallardo. Al seu dia va formar part de l’Ibex i té un valor en borsa d’uns 2.000 milions. Un altre cas és el del grup assegurador Occident –l’antiga Catalana Occident–, la més antiga d’aquest grup en el parquet, on cotitza des del segle XIX, controlada avui per la família Serra, amb un valor d’uns 4.500 milions. També hi ha l’embotelladora Cola Europacific Partners (CCEP), el principal accionista de la qual és la família Daurella i, fora de l’Ibex, supera amb escreix la capitalització de Puig, amb més de 31.000 milions d’euros. Així mateix, Miquel i Costas, en borsa des del 1996, encapçalada per Jordi Mercader i representants de les dues famílies fundadores, entre d’altres, i una capitalització d’uns 516 milions d’euros, i finalment Borges, amb uns 65 milions, companyia controlada per la família fundadora que cotitza a través de la societat Borges Agricultural & Industrial Nuts, SA (BAIN) des del 2017.

A la rampa de sortida hi ha una altra firma familiar, Europastry, controlada per la família Gallés, que preveia sortir a borsa en l’actualitat, però que ha decidit paralitzar el procés davant la volatilitat que assegura que hi ha als mercats. Aquesta companyia, especialitzada i pionera en productes de forn congelats d’alta qualitat i un dels cinc principals actors del mercat mundial del sector, "monitoritzarà activament les condicions del mercat per identificar la millor finestra per aconseguir una sortida a borsa exitosa per a tots els inversors i stakeholders".