El Govern preveu 41 milions de turistes per a aquest estiu, un 13% més

La demanda estrangera manté el seu dinamisme, mentre que la nacional s’alenteix

El Govern preveu 41 milions de turistes per a aquest estiu, un 13% més
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme internacional manté l’efecte xampany en el qual porta instal·lat des de finals de l’any passat amb una previsió d’arribades de visitants internacionals de 41 milions de turistes entre juny i setembre, un 13% més que fa un any, i 59.000 milions d’euros de despesa, un 22% més, segons la prospectiva de Turespaña, revelada ahir pel ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, durant una visita a la Societat Estatal per a la Gestió de la Innovació i de les Tecnologies Turístiques (Segittur).

"Això és una expressió de l’èxit del model turístic d’Espanya, basat en la qualitat social i ambiental del país", va expressar Hereu, que no ha volgut augurar si aquest creixement a l’estiu podria anticipar que Espanya serà el país que més turistes rebi al món el 2024, per davant de l’actual líder, França. Si es manté aquesta tendència de creixement prevista per a l’estiu, que és la mateixa que ha acompanyat les dades dels primers cinc mesos, l’any podria tancar amb l’arribada de 96 milions de visitants i 132.500 milions de despesa.

Una altra cosa són les expectatives empresarials, que suggereixen un menor dinamisme en el creixement de l’activitat turística entre juliol i setembre, dins d’una tendència cap a la "normalització", segons el lobby turístic Exceltur, que va presentar també ahir les seves previsions. Aquesta associació, que agrupa les grans empreses del sector, estima un augment interanual de la seva facturació del 5,3% respecte als mesos de juliol, agost i setembre de l’any passat, i davant un inici de l’any amb un creixement del 7,8% en el segon trimestre i del 12,4% en el primer trimestre.

Turisme anglès i alemany

Aquest creixement de les vendes empresarials se sustenta en la fortalesa de la demanda europea, després de la recuperació d’Alemanya i el Regne Unit, juntament amb el dinamisme del llarg radi, amb creixements per sobre dels del 2019 als EUA i la Xina. I en menor mesura, per l’impacte de la demanda nacional, que si creix aquest estiu ho farà per l’increment dels preus. Però la distribució serà desigual, amb País Basc (8,3% més) i les destinacions urbanes espanyoles internacionalitzades, liderades per Madrid (que creix un 11,5%), entre les que registren les millors perspectives per a l’estiu del 2024; mentre que s’observa més moderació de creixement en les comunitats més turístiques –Catalunya (3,9%), Balears (2,4%) i Canàries (2,2)– a més de les destinacions d’interior com Aragó (3,4%), la Rioja (2,9%), Castella i Lleó (2,3%) i de la resta de l’Espanya Verda (amb Astúries creixent un 2,4% i Cantàbria un 2,3%).

Notícies relacionades

La demanda pàtria ha començat ja a donar mostres d’esgotament durant els mesos de primavera, amb el nombre de nits que amb prou feines creix respecte a l’any passat (0,4%).

La despesa d’anar a l’exterior baixa un 14% en 5 anys

Arriba l’estiu i els espanyols només pensen en una cosa: les vacances. No obstant, no tots opten per fer un viatge llarg fora de les fronteres del país. És més, les nostres maletes ja no visiten altres països amb tanta freqüència com en nivells prepandèmia. La despesa exterior se situa un 14% per sota que el 2019, segons les dades recollides per CaixaBank Research, tot i que existeixen diferències entre els diferents col·lectius. «Els joves van gastar més el juny del 2024 i una cosa similar ha passat amb els majors de 65 anys», exposa l’economista de CaixaBank Research, Josep Mestres. Per contra, les generacions intermèdies van desemborsar molt menys a l’estranger perquè han preferit estalviar i quedar-se a casa, informa Paula Blanco.

Temes:

Govern El País