Sánchez Llibre i Garamendi exigeixen al Govern reprendre el diàleg social

El president de la CEOE afirma que "no pot ser que s’estigui atropellant" la negociació "per interès partidista o electoral"

Sánchez Llibre i Garamendi exigeixen al Govern reprendre el diàleg social

DANIEL GONZALEZ / EFE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els president de la CEOE, Antonio Garamedi, i de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, van coincidir ahir a Barcelona en la defensa del diàleg social i en contra de les intencions del Ministeri de Treball de regular sense comptar amb els empresaris la reducció de la jornada laboral durant l’acte Jornada del metall, valor empresarial, de la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM). En referència directa a l’actitud de Treball, de la qual han exclòs la part socialista de l’Executiu central, Garamendi va ser molt clar: "No pot ser que s’estigui atropellant el diàleg social per interès partidista o electoral".

Sánchez Llibre, per la seva banda, va remarcar que, malgrat les expectatives positives de creixement i ocupació per al present exercici, seguint la bonança del 2023, hi ha diferents "amenaces", que no són totes geopolítiques o exteriors i que, segons el seu parer, procedeixen d’una part del Govern, amb referència a Sumar. I va aprofitar per tornar a retreure que s’intenti regular la reducció de la jornada laboral sense diàleg social.

Davant un auditori on hi havia el líder del PSC i candidat a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, així com el president del Parlament, Josep Rull, el president de la CEOE va insistir: "Les 4.500 organitzacions que formen la CEOE, a tots els territoris, sectors i mides no hem de demanar lloc a la taula perquè nosaltres som part de la taula i l’hem construït i fa 47 anys que l’estem construint. Hi estem voluntàriament i hi continuarem estant". Segons el seu parer, "el diàleg social és la millor infraestructura que té un país perquè genera la pau social".

Convenis en canal

El president de la CEOE va destacar que "no té gaire sentit que es firmés fa un any l’acord nacional de convenis amb els sindicats per a tres anys, que inclouen salaris i jornada, i ara resulta que ja no val". Segons el seu parer, d’aquesta manera "s’obren en canal tots els convenis col·lectius de país". I va afegir: "si es trenca la confiança en una taula, se’ns està complicant bastant la vida".

Notícies relacionades

Illa, que també hi va intervenir, va reconèixer el paper dels empresaris i, en particular, de la indústria, que va ser un factor estratègic en la pandèmia, així com el seu rol en els canvis sistèmics que vivim. Va defensar un espai d’estabilitat, amb Europa com a exemple, ja que genera prosperitat, i que s’admetin els resultats que han sortit de l’urnes. Va posar com a exemple l’acord amb el PP per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Garamendi va recordar que dels compromisos 20/20/20 d’Europa es va complir el del 20% d’energies renovables el 2020, però no el pes que ha d’assolir la indústria, que, si se n’exclouen les firmes energètiques, no supera gairebé l’11% del producte interior brut (PIB).