BBVA-Sabadell i la segona opinió

BBVA-Sabadell i la segona opinió
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A mesura que transcorren les setmanes es van obrint incògnites en relació amb l’oferta de compra (opa) hostil del BBVA sobre el Banc Sabadell. Aquesta setmana han sorgit aliats per al banc d’origen català: des de Pimec, que va presentar un informe en el qual consideren que la fusió reduirà l’oferta bancària i que suposarà més costos financers per a les petites i mitjanes empreses, aquelles que tenen menys fortalesa per negociar davant els colossos financers; i per part del Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Els crítics no veuen més que inconvenients. És evident que un mercat amb menys operadors anirà en detriment dels consumidors, especialment dels més petits. I això pot traslladar-se a les pimes i autònoms. Hi ha un vessant del qual es parla menys: com més forta i solvent és una entitat, més garanties pot oferir als clients; però la història és plena de grans bancs que han caigut i de petits que aguanten el xàfec.

Notícies relacionades

No soc un fi analista financer, però els que ho són veuen que l’operació pot prosperar. Un, perquè el BBVA la necessita per guanyar mida en un sector en el qual manen els gegants; i dos, perquè ha de reduir el pes en els seus comptes del seu negoci a Mèxic o Turquia i guanyar-lo en mercats més sòlids, com els europeus. A més, els seus accionistes ja han avalat majoritàriament que segueixi endavant. Al seu torn, comparteix accionistes institucionals amb el Sabadell que semblen disposats a donar el sí a l’operació o, més ben dit, no creuen que calgui dir que no.

El Sabadell, o, més ben dit, el seu consell d’administració, entén que l’entitat pot navegar en solitari en el mar de les finances. Una altra cosa serà que el BBVA, malgrat reiterar que no millorarà l’oferta, ho acabi fent, ja que és el més interessat que l’operació prosperi. Llavors el consell del Sabadell haurà d’emetre una segona opinió, després de la primera en la qual rebutjava l’opa. I aquesta, com ha passat en altres opes, pot ser que acabi sent positiva. Veurem..