Finançament autonòmic, una qüestió d’ordre

Debate sobre financiación autonómica en el Col.legi dEconomistes

Debate sobre financiación autonómica en el Col.legi dEconomistes

1
Es llegeix en minuts

El finançament autonòmic és una qüestió d’ordre, és a dir, que les comunitats que més aporten al conjunt no perdin excessius llocs quan tornen els recursos en forma de despesa i inversió de l’Estat. És un dels punts en els quals han coincidit els experts que van intervenir en el debat Finançament i fiscalitat autonòmica: problemàtica i possibles reformes, organitzat pel Col·legi d’Economistes de Catalunya.

Hi van participar el director executiu de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (FEDEA), Ángel de la Fuente; el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat, Miquel Puig; el director de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) i professor del Departament d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB), José María Durán; el catedràtic d’Economia Financera de la Universitat Pompeu Fabra i exdegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Oriol Amat; la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme (FIOP), Anna Balletbò, i el president del Consell General d’Economistes, Valentí Pich.

Segons el parer dels intervinents aplicar correctament el denominat principi d’ordinalitat solucionaria molts dels problemes que planteja l’actual sistema de finançament, que en realitat va caducar el 2014. L’única manera d’avançar en una reforma seria aconseguir un gran pacte entre els partits. En l’anterior legislatura, Hisenda va plantejar uns criteris generals, però va aparcar el projecte de reforma davant la dificultat de poder arribar a consensos.

Notícies relacionades

Malgrat aquestes crides a l’acord, la realitat és diferent, amb un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocat per a dilluns vinent per part del Ministeri d’Hisenda per al repartiment del dèficit entre administracions i en què, fora de l’ordre del dia, la consellera d’Economia en funcions, Natàlia Mas, pretén vendre la proposta de "finançament singular" dissenyat per l’Executiu d’ERC.

Un altre punt en què els experts coincideixen és que l’actual sistema és millorable i que hauria de ser "fàcil d’entendre i equitatiu", malgrat que no és gaire diferent de les fórmules existents en altres països, fins i tot els federals.