L’exgovernador del Banc d’Espanya fitxa per l’escola de negocis IESE
Hernández de Cos, amb un mandat que va vèncer al juny, s’incorpora al claustre del centre de formació com a professor d’economia
En plenes i complexes negociacions entre el Govern i el PP per elegir el seu substitut, Pablo Hernández de Cos, que va ser governador del Banc d’Espanya fins que fa poc més d’un mes va vèncer el seu mandat de sis anys, ha fitxat per l’escola de negocis IESE com a professor d’economia. El nomenament s’ajusta al règim d’incompatibilitats que vincula els exgovernadors del banc central, que durant els dos anys posteriors a cessar en el càrrec el que no poden és "exercir cap activitat professional relacionada amb les entitats de crèdit o amb els mercats de valors".
La llei d’autonomia del Banc d’Espanya de l’any 1994 estableix que durant aquest període tindran dret a percebre una compensació econòmica igual al 80% del seu sou com a governadors (237.158 euros bruts l’any passat, de manera que durant dos exercicis li corresponen 189.726 euros bruts). Ser professor és l’única excepció que preveu la norma: "No hi haurà lloc a la percepció de l’esmentada compensació en cas d’acompliment, de manera remunerada, de qualsevol lloc de treball, càrrec o activitat en el sector públic o privat, a excepció de la docència, ni quan el cessament s’hagi produït en virtut de separació acordada pel Govern".
Aspiració al BCE
Malgrat cessar com a governador, Hernández de Cos també ha mantingut el càrrec de president del Comitè Tècnic Consultiu de la Junta Europea de Risc Sistèmic, l’organisme supervisor macroprudencial de la UE, lligat al BCE i presidit com aquest per Christine Lagarde. Aquest càrrec no està lligat al de governador i el seu mandat es prolonga fins al juny de l’any que ve. Això li ha permès complir la seva aspiració de continuar vinculat als bancs centrals. "Sempre m’he sentit molt còmode treballant al Banc d’Espanya i al Banc Central Europeu, i si existeix la possibilitat, m’agradaria continuar en aquest entorn en el qual he treballat els últims 26 anys", va assenyalar fa unes setmanes.
Així les coses, l’exgovernador continuarà vinculat al banc central de la zona euro a l’espera que pogués quedar vacant algun càrrec més rellevant, al qual podria aspirar si compta amb el suport del Govern de torn. Tot i que no hi ha una obligació legal, Espanya ha ocupat un lloc en el comitè executiu del BCE des de la seva fundació el 1998, tret d’entre el 2012 i el 2018 (quan va fracassar la candidatura del jurista Antonio Sainz de Vicuña, promogut pel Govern de Rajoy). El mandat de vuit anys de Luis de Guindos, actual vicepresident del banc central, venç el 31 de maig del 2026.
En una entrevista amb EL PERIÓDICO el març passat, Hernández de Cos va descartar valorar la possibilitat de passar a treballar al sector privat, una vegada esgotat el període d’incompatibilitat. "No vull pensar en el futur. Crec que no és el moment", va argumentar. No obstant, sí que va tornar a descartar passar-se a la política: "Se’m va preguntar en el seu moment i vaig respondre que jo no estava en això i continuo sense estar-ho". L’any passat, es va dir que era el preferit d’Alberto Núñez Feijóo, en el cas que els populars arribessin al Govern, per ocupar la cartera del Ministeri d’Economia.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia