La pujada de preu dels aliments va ser al juny del 4,2%, la menor en 2,5 anys

L’abaratiment d’olis i carburants contribueix a la caiguda de la inflació general després de tres mesos d’ascens / L’INE confirma una variació de l’IPC del 3,4%, dues dècimes menys que al maig

La pujada de preu dels aliments va ser al juny del 4,2%, la menor en 2,5 anys
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pujada del preu dels aliments es va moderar al juny amb un descens de dues dècimes respecte al maig, fins al 4,2%, la menor en dos anys i mig. Aquest va ser un dels elements essencials que va contribuir a fer que la inflació general baixés dues dècimes respecte al maig, fins al 3,4%, com va avançar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a finals de juny. L’organisme va publicar ahir les dades definitives del mes passat, que ratifiquen, a banda de la bona evolució pel que fa als aliments, la baixada dels preus dels carburants.

Per la seva banda, es va mantenir estable la inflació subjacent, la que exclou els elements més volàtils, com els aliments no elaborats i l’energia, i que és la més estructural, en el 3%. Segons fonts del Govern, "les dades d’inflació continuen reflectint la capacitat de l’economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment de les mesures per continuar reduint els preus dels aliments". L’índex de preus de consum (IPC) va registrar una alça del 0,4% respecte al maig, segons diuen les dades de l’INE. L’evolució positiva de l’apartat dels aliments es va deure, principalment, al descens dels preus d’olis i greixos, davant la pujada el juny de l’any anterior, segons l’INE. De fet, aquest producte va situar el seu increment en el 53,7%, per sota de gairebé el 63% el mes anterior.

Els grups de productes i serveis que més van repercutir en la pujada del juny van ser oci i cultura, amb una variació del 2,3%, deguda a la pujada dels preus dels paquets turístics. El va seguir la vivenda, amb una taxa del 0,8%, a causa de l’augment de preus de l’electricitat; i els hotels, cafès i restaurants, amb una variació mensual del 0,7%, que va recollir la pujada dels preus dels serveis d’allotjament i la restauració.

La dada avançada per l’INE ja destacava "la bona evolució dels preus dels aliments", un comportament que es podia atribuir, en bona mesura, a l’anunci fet a finals de mes pel Govern sobre la pròrroga del decret anticrisi que elimina l’IVA als aliments bàsics i que a partir d’ara s’aplicarà també a l’oli d’oliva, que des de l’1 de juliol està exempt de l’IVA fins al setembre, com el pa, els ous, la llet, la fruita i la verdura.

Moderació de preus

Llavors, l’Executiu també va destacar "la baixada dels preus dels carburants", que portaven uns mesos en escalada i que aquest juny per fi s’han reduït. Contrasta aquesta dada amb la de l’electricitat, que al juny es va situar entorn dels 54 euros el megawatt hora (MWh), per sobre del que es va registrar el mateix mes de l’any anterior. Això ha implicat tornar al juliol a l’IVA del 10%.

Notícies relacionades

Amb la reducció de l’índex de preus de consum al juny es modera el nivell general de preus després de tres mesos del 2024 en què s’havien anat registrant augments consecutius, relacionats amb la pujada dels combustibles i l’electricitat.

L’evolució del nivell general de preus, que es va disparar a partir de la guerra d’Ucraïna, va provocar que hi hagués una abrupta escalada dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE), que va començar fa dos anys fins arribar el setembre de l’exercici passat al 4,50%.

Temes:

Govern IPC