Pla de recuperació
Barcelona ha executat el 47% dels fons europeus que gestiona
L’ajuntament mobilitza directament 276 milions d’euros del programa d’ajudes Next Generation fins al 2026
Barcelona atrau 2.000 milions dels fons europeus Next Generation, dels quals 276 milions els gestiona directament l’ajuntament, destinats a la mobilitat, l’energia, la transició digital o la gestió del turisme urbà, entre altres iniciatives.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que va inaugurar ahir una jornada sobre els fons europeos,va assegurar que la ciutat ha executat ja 131 milions, cosa que suposa gairebé el 50% del previst fins al 2026. En concret, el 47%.
Collboni va recordar que el consistori va començar a fer les primeres visites a ministeris després de la pandèmia que, segons el seu parer, va posar en evidència la importància del sector públic. Gràcies a això, "avui tenim una economia vibrant" i es van poder accelerar els plans que ja tenien ciutats com Barcelona.
L’alcalde va recordar que els projectes de la ciutat estaven alineats amb els objectius dels fons que, a més, s’han portat a terme "de manera dialogada" i en "un temps rècord". Collboni va destacar la importància d’aplicar el principi de subsidiarietat amb els fons europeus, és a dir, la importància de consultar les regions i les ciutats. Collboni, com ja va fer el ministre d’Indústria, va reclamar que els fons Next Generation es prolonguin més enllà del 2026 previst.
El paper del BEI
Notícies relacionadesPer la seva banda, la presidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Nadia Calviño, en una intervenció en vídeo, va explicar que cada setmana es posen en marxa projectes en què participa el BEI que milloren la vida dels ciutadans. Només el 2023, el BEI va destinar 21.000 milions per donar suport a ciutats i regions sostenibles, cosa que suposa la quarta part dels préstecs totals.
En qualsevol cas, els fons europeus Next Generation haurien d’haver suposat, només el 2020, un impacte sobre l’economia espanyola equivalent al 2,7% del seu producte interior brut (PIB). No obstant, els retards en l’execució van diluir les expectatives d’impacte fins a situar-les entorn de l’1,6% del PIB. El 2021, es parlava d’un 1,5%. I el 2024, la taxa ha descendit fins a l’1,1%. "Constatem que el ritme d’execució es continua retardant", va sintetitzar ahir Esther Gordo, directora de la divisió d’anàlisi econòmica de l’Airef, informa Paula Clemente.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Fins que li doni la gana
- L’obesitat es diagnosticarà amb el greix corporal i no sols amb l’IMC
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com s’han de menjar els calçots (instruccions per a forasters)
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking