Protecció oficial

Catalunya obté un crèdit del BEI per a 4.300 habitatges de lloguer assequible

L’ICF rep un préstec de 490 milions per construir els pisos abans del 2028

La Generalitat considera la inversió «fonamental» per consolidar un parc d’habitatge públic

Catalunya obté un crèdit del BEI per a 4.300 habitatges de lloguer assequible
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Institut Català de Finances (ICF) ha obtingut un préstec de 490 milions d’euros del Banc Europeu d’Inversions (BEI) per finançar la construcció d’habitatge de lloguer assequible i eficient energèticament, van informar ahir en un comunicat conjunt. De moment, l’entitat pública catalana ha firmat el primer tram del préstec, de 163 milions d’euros, i l’operació té el suport del programa InvestEU de la UE.

Està previst que els fons permetin construir més de 4.300 habitatges de protecció oficial (HPO), "dels quals es beneficiaran més de 10.000 persones". La presidenta del BEI, Nadia Calviño, va explicar aquest acord com a exemple de l’aposta de l’entitat per l’habitatge durant la seva participació via vídeo en una jornada sobre els fons Next Generation a Barcelona.

Segons els termes de l’acord, els habitatges estaran construïts abans de mitjans del 2028 i s’espera que "ajudin a pal·liar el dèficit d’habitatge de lloguer assequible", així com a reduir el consum energètic i les emissions de gasos contaminants. Calviño va assegurar que l’entitat ha destinat 450 milions a habitatge a Espanya.

La inversió contribueix "a la prioritat estratègica del BEI de reforçar les infraestructures socials d’Europa, invertint en sanitat, educació i habitatge", segons l’entitat. S’espera que el projecte permeti la creació de l’equivalent a 6.850 llocs de treball durant l’execució.

"Operació històrica"

La consellera d’Economia i Hisenda en funcions de la Generalitat, Natàlia Mas, va assegurar que es tracta d’"una operació històrica", ja que és el préstec més gran concedit pel BEI a l’ICF fins al moment i fa front al problema de l’accés a l’habitatge.

El director d’Operacions per a Espanya i Portugal del BEI, Gilles Badot, va mostrar la seva satisfacció per l’acord, que ha "de posar a disposició dels ciutadans a Catalunya habitatges adaptats a les seves necessitats". Va destacar que "l’accés a un habitatge a preus assequibles i respectuós amb el medi ambient s’ha convertit en una primera necessitat a moltes regions europees i és una de les prioritats estratègiques del BEI".

La consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, va assenyalar que l’Agència Catalana de l’Habitatge bonificarà els costos financers de les operacions, per la qual cosa els fons permetran "finançar més projectes de construcció".

Aquest projecte és essencial per fer front a l’escassetat d’habitatge assequible, que s’ha convertit en una prioritat a Catalunyua. Els habitatges socials de lloguer en la comunitat suposen només l’1,7% del total de primeres residències, segons l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona.

El Grup Banc Europeu d’Inversions, format pel BEI i el Fons Europeu d’Inversions (FEI), va reportar un finançament total firmat a Espanya el 2023 d’11.400 milions d’euros, dels quals aproximadament 6.800 milions d’euros van ser destinats a projectes d’acció climàtica i sostenibilitat mediambiental. A escala global, el grup BEI va firmar 88.000 milions d’euros de nou finançament el 2023.

Notícies relacionades

La consellera de Territori de la Generalitat, Ester Capella, va considerar que el préstec de 490 milions del BEI és "un pas fonamental" per consolidar un parc d’habitatge públic a Catalunya.

Capella també va explicar que l’Executiu català bonificarà, a través de l’Agència Catalana de l’Habitatge, els tipus d’interès dels préstecs per construir els immobles en un 1%, per a la qual cosa mobilitzarà uns 55 milions d’euros.