La reforma de les pensions

El Govern planteja avançar la jubilació parcial però doblar els anys cotitzats

La Seguretat Social proposa endurir els requisits per a l’accés a partir dels 62 anys 

Els sindicats veuen molt difícil arribar a un acord aquest mes

El Govern planteja avançar la jubilació parcial però doblar els anys cotitzats
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha plantejat que els treballadors que optin per accedir a la jubilació parcial puguin fer-ho un any abans del que actualment els permet la llei. Però, a canvi, pretén exigir-los que hagin cotitzat durant un període de més del doble del requerit ara. Això passaria per avançar la jubilació parcial a una edat a partir dels 62 o 63 anys i mig, però exigir 38,5 anys cotitzats prèviament.

Així ho va traslladar el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions a patronal i sindicats en la reunió mantinguda ahir per a una nova reforma de les pensions. Les centrals estan insatisfetes amb el curs de les converses i veuen difícil poder tancar un acord abans del 31 de juliol, tal com ambiciona la ministra Elma Saiz.

Restricció després de la crisi

Una de les potes de la reforma que l’Executiu fa mig any que està negociant amb els agents socials és la relativa a la jubilació parcial. Aquesta consisteix a reduir part de la jornada laboral poc abans de la jubilació definitiva i mantenir l’esmentada rebaixa ja fins a la total. En el seu moment es va pensar per alleujar l’últim compàs de la carrera professional i, en ocasions, està vinculada a un contracte de relleu per formar el successor. La jubilació parcial es va restringir fa una dècada, en un context de retallades després de la crisi del 2008, i ara el Govern pretén reformular-la.

Notícies relacionades

Actualment, per poder accedir a la jubilació parcial ordinària sense contracte de relleu adscrit l’empleat ha de tenir 63 anys o 64 anys i mig, segons si acumula un mínim de 38 anys cotitzats o menys. És a dir, pot accedir a la jubilació parcial dos anys abans de l’edat legal de jubilació. Ara el Govern planteja que els treballadors puguin avançar fins a tres anys el seu accés a la jubilació parcial, és a dir, que hi puguin accedir a partir dels 62 o 63 anys i mig.

Tot i que "amb alguns condicionants que contribueixin al manteniment de l’equilibri del sistema", va reconèixer el ministeri en un comunicat. I és que aquells que vulguin accedir a la jubilació parcial hauran d’acreditar 38 anys i mig cotitzats. Actualment cal haver cotitzat un mínim de 15 anys.

Temes:

Jubilació