Perspectives econòmiques

L’FMI confirma Espanya com a motor del creixement europeu aquest any

L’organisme internacional millora fins al 2,4% la previsió per a l’economia espanyola

L’FMI confirma Espanya com a motor del creixement europeu aquest any
2
Es llegeix en minuts

Nova revisió a l’alça. L’economia espanyola es consolida aquest any com el principal motor de creixement europeu. El Fons Monetari Internacional (FMI) ha elevat la previsió d’augment del producte interior brut (PIB) en cinc dècimes respecte a l’abril passat, fins al 2,4%, i manté en el 2,1% la del 2025. Aquesta evolució supera amb escreix la de la zona euro, amb una alça del 0,9% el 2024, una dècima més que el que va estimar a l’abril, i el manté en l’1,5% el 2025. La previsió per a aquest any està alineada amb la revisió a l’alça estimada pel Govern, que ahir va aprovar el nou quadre macroeconòmic, els objectius de dèficit i deute i el sostre de despesa de cara als pressupostos de l’Estat per al 2025.

En el conjunt europeu incideix el gairebé nul creixement d’Alemanya, la locomotora del continent, per a la qual es manté una previsió de creixement del 0,2% aquest any i de l’1,3% el que ve. Per a un altre dels grans països, França, l’FMI estima un augment de dues dècimes respecte a fa quatre mesos, amb el 0,9% per al 2024 i l’1,3% l’exercici pròxim, una dècima menys del previst inicialment. Respecte a Itàlia, el pronòstic és d’una alça del 0,7% aquest any, dues dècimes menys que a l’abril, i del 0,9% el 2025, tal com es va estimar a la primavera.

En l’actualització de les seves previsions, l’organisme financer internacional projecta que el creixement mundial estarà en línia amb el pronòstic de Perspectives de l’economia mundial (WEO) de la primavera passada, en el 3,2% el 2024 i el 3,3% el 2025. Quant als EUA, l’FMI augura un creixement aquest any del 2,6%, una dècima menys del previst a la primavera, i manté la de l’1,9% per a l’exercici pròxim.

Fre a la desinflació

Al seu torn destaca que la inflació al sector dels serveis està frenant els avenços en matèria de desinflació. I això està complicant la política monetària. Com a conseqüència d’això, el Banc Central Europeu (BCE), que va acordar al juny la primera baixada dels tipus d’interès en vuit anys, previsiblement els mantindrà en la seva reunió de demà, segons els analistes.

Notícies relacionades

Segons l’FMI, els riscos a l’alça per a la inflació han augmentat, cosa que suposa "la perspectiva de taxes d’interès més altes durant un període encara més llarg", en un context de creixents tensions comercials i més incertesa política.

L’actualització de les previsions destaca que l’activitat i el comerç mundials es van enfortir a finals de l’any passat, amb un comerç impulsat per fortes exportacions d’Àsia, particularment al sector tecnològic. En relació amb l’informe WEO de l’abril del 2024, el creixement del primer trimestre ha sorprès a l’alça molts països, tot i que les sorpreses a la baixa al Japó i els EUA van ser notables. A Europa van sorgir brots de recuperació econòmica, liderats per una millora de l’activitat de serveis.

Temes:

Govern FMI Euro