Desplegament de noves xarxes

La CNMC avisa Red Eléctrica del risc de sobreinversions

L’organisme recomana a Redeia reforçar la separació d’activitats com a transportista únic i operador del sistema elèctric

L’ens ha de definir quines inversions en xarxes es requereixen per evitar que hi hagi apagades a Espanya 

La CNMC avisa Red Eléctrica del risc de sobreinversions
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) recomana a Red Eléctrica reforçar la separació de les seves funcions com a transportista únic i operador del sistema elèctric per evitar sobreinversions. L’organisme considera un risc que, malgrat que hi ha una segregació comptable i funcional, no hi hagi una separació jurídica entre les dues activitats, de cara a les "molt significatives" inversions que es desenvoluparan en el sector elèctric els pròxims anys i ja que la mateixa empresa que ha de planificar el desplegament de noves xarxes és l’única titular de totes aquestes infraestructures.

Red Eléctrica és la principal filial del grup Redeia. Presidida per Beatriz Corredor, aquesta companyia desenvolupa les activitats regulades de transport i operació del sistema elèctric. Com a transportista és l’encarregat d’explotar, mantenir i desenvolupar les xarxes d’alta tensió, i com a operador del sistema la seva funció principal és garantir la seguretat del subministrament elèctric i la correcta coordinació del sistema de producció i transport.

Al ser l’únic transportista del sistema elèctric (monopoli natural) no hi ha cap risc que Red Eléctrica pugui prendre decisions com a operador que perjudiquin altres transportistes, però sí que hi podria haver "conflictes entre l’operació del sistema i el transport a l’estar les dues funcions integrades en la mateixa societat", sobretot en qüestions de planificació de la xarxa de transport, afirma la CNMC.

Entre les seves tasques com a operador del sistema elèctric, Red Eléctrica ha de definir quines inversions en xarxes es requereixen per evitar que hi hagi apagades a Espanya (a partir de les seves demandes, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic aprova una llista de nous desplegaments). I la CNMC afirma que la companyia podria "sobrevalorar les necessitats d’infraestructures" o "prioritzar inversions amb més expectativa de retribució amb independència d’aspectes relacionats amb la seguretat del subministrament" al tractar-se d’"una empresa de titularitat privada que adoptarà decisions d’inversió atenent, entre d’altres, criteris de rendibilitat i maximització del benefici".

El grup Redeia està compost en un 20% de titularitat pública a través de la SEPI, i el 80% restant cotitza en la borsa. "Per tant, l’exigència de la mera separació comptable i funcional s’aprecia com un escenari amb un risc potencial més gran de conflictes d’interès entre activitats incompatibles, amb independència que la legislació europea no exigeixi la separació jurídica a l’operador del sistema –si bé no la prohibeix– i per més que l’organització societària de REE es trobi reglada en la normativa sectorial en vigor a la data del present informe", diu la CNMC.

"Asimetria"

Notícies relacionades

A més, l’organisme que dirigeix Cani Fernández remarca l’"asimetria" entre els sectors elèctric i gasista quant a l’exigència de separació jurídica de l’operació i gestió tècnica, que només es preveu per a aquest últim.

A més, la CNMC recomana que la retribució variable dels "responsables" de la Unitat d’Operació del Sistema sigui aliena als resultats de grup, per vincular-la a objectius específics d’aquesta unitat, i evitar que es liquidi a través d’accions de la companyia. Així com l’exclusió de la seva directora, que en aquest cas és María Concepción Sánchez Pérez, del Comitè de Compres del grup i del Comitè de Supervisió del transportista per "eliminar el risc de possibles situacions de conflicte d’interès" entre les dues activitats.