Gest a la patronal

Treball accedeix que la reducció de jornada es demori per sectors

El ministeri reformularà la normativa per penalitzar que les empreses truquin als seus treballadors fora del seu horari laboral

Treball accedeix que la reducció de jornada es demori per sectors
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball mou una altra fitxa per acostar la patronal a un acord per a la reducció de jornada laboral a 37,5 hores. El departament liderat per Yolanda Díaz s’avé ara a demorar l’entrada en vigor de la disminució horària i que cada sector, segons les seves necessitats, arribi al seu ritme a les 37,5 hores setmanals.

Era un secret a crits en el si del diàleg social que l’1 de gener del 2025 molt difícilment estaria vigent la reforma estrella –laboralment parlant– d’aquesta legislatura. Si bé el programa electoral de la coalició era molt específic, la demora de les negociacions i començar, de facto, a negociar aquesta qüestió al juliol feia complicat reordenar els calendaris laborals de les companyies per retallar una mitjana de dues hores i mitja diàries als seus empleats. Abans de les 37,5 hores setmanals, està contemplat en el pla del Govern un pas intermedi de baixar a les 38,5 hores, que ja havia de regir aquest mateix 2024. A expenses de com es concretin les clàusules de transitorietat, totes les parts ja ho donen com a virtualment impossible que s’apliqui aquest any.

El secretari d’Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, va justificar ahir que "no és deixarà caure un acord" ara que la patronal ha entrat a negociar. Els empresaris demanaven esperar, com a mínim, fins que vagin vencent els convenis col·lectius per anar rebaixant la jornada laboral. I sense arribar a ser tan explícit, Pérez Rey els ofereix una "incorporació gradual" i "passos flexibles per incorporar aquesta mesura legal" en el seu dia a dia.

Inquietud sindical

L’optimisme de Treball no el comparteixen els sindicats, que veuen com l’empenta inicial de Díaz es difumina davant l’enroc inicial dels empresaris. CCOO i la UGT perceben un "cert embús" en la negociació i alerten que aquesta entra en "bucle". Les centrals demanen concretar el marge que pretengui donar el Govern a les empreses. "Transitorietat sí, ajornaments no", va sintetitzar el vicesecretari general de la UGT, Fernando Luján.

Notícies relacionades

Els sindicats no estan en contra de dilatar l’entrada en vigor de la norma, però sí que consideren clau tancar aquesta carpeta de manera imminent, ja que temen que com més es dilati el tancament de la negociació, més allunyada en el temps estarà la seva aplicació. És per això que adverteixen que si no hi ha un avenç clar a la taula del 29 de juliol, continuaran negociant però també convocaran mobilitzacions al carrer a partir del setembre.

Dilluns, el secretari d’Estat de Treball va acceptar demorar l’aplicació de la reducció de jornada. I, per anivellar, va anunciar canvis en la regulació de la desconnexió digital. La normativa actual ja incorpora la prohibició que les empreses, per exemple, truquin als seus treballadors fora d’horari o els avassallin amb correus. Pérez Rey va advocar per "treballar menys i no ser molestats fora d’hora", si bé no va concretar durant la roda de premsa posterior al conclave com i a través de què pretén modificar l’actual legislació relativa a la desconnexió digital.