Investigació

Espanya despunta en innovació en el camp de l’aigua

En patents, l’economia espanyola és la més especialitzada d’Europa en tema hídric

Espanya despunta en innovació en el camp de l’aigua
1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

En comparació amb el nombre de patents que té en total, Espanya és el país d’Europa que més especialitzat està en la innovació relacionada amb l’aigua. Té set països al davant, si el que es compara és el volum d’invencions total en aquest terreny, però cap guanya quant al que suposa aquesta quantitat de patents en el seu fons global. Una anàlisi de l’Oficina Europea de Patents (OEP) li dona una puntuació del que anomena RTA (sigles de Revealed Technology Advantage) de 2,3, davant l’1 d’Alemanya, l’1,3 de França i l’1,6 del Regne Unit, les líders d’aquesta classificació.

Tenen, també, més nombre de patents que Espanya en aquest camp els Països Baixos (tot i que amb una puntuació d’un 1,5 en especialització), Itàlia (1,5), Suïssa (1,2) i Suècia (1,2). De fet, cal obrir el camp fins a la comparativa internacional per trobar economies més especialitzades que Espanya en la innovació hídrica. Anem molt igualats amb el Canadà (2,5), però vencen Israel (3,1) i Austràlia (3,8).

"A Espanya, la greu sequera ha passat al primer pla del debat polític, remarcant la necessitat urgent d’actuar en àrees que estan experimentant estrès hídric extrem", diu el document, com a única explicació a aquesta posició espanyola al llistat. "Esforços com el programa de l’IET contra l’Escassetat d’Aigua, que recolza iniciatives innovadores per alleujar la falta d’aigua al sud d’Europa, s’estan implementant per impulsar el coneixement, fomentar l’emprenedoria i promoure estratègies que minimitzin el desaprofitament de l’aigua", hi afegeixen els responsables de l’informe.

Notícies relacionades

Sistemes de protecció

En l’estudi, no s’aprofundeix sobre quin tipus d’invents es patenten al país, però la radiografia europea (regió líder mundial en registre de patents en aquest sector) en dona alguna pista. Destaquen, sobretot, els sistemes de protecció contra problemes relacionats amb l’aigua (en especial el que té a veure amb estructures dures com preses o dics o la prevenció d’inundacions), les propostes per fer un ús més eficient d’aquest element i tot allò relacionat amb les aigües residuals i el tractament de llots. Així, no es compleix en aquesta zona una tendència gaire clara en altres parts del món: que es dispara la innovació orientada a potabilitzar l’aigua. La companyia que més està patentant en aquest segment concret és la japonesa Toray Industries, seguida de General Electric i Xylem (EUA).