Resultats

Vall Companys supera els 4.000 milions en vendes i duplica el benefici

El grup es consolida com un gegant del sector agroalimentari amb uns guanys de 243 milions d’euros l’any passat

Vall Companys supera els 4.000 milions en vendes  i duplica el benefici
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Grup agroalimentari Vall Companys va tancar l’exercici 2023 amb una facturació de 4.148 milions d’euros, cosa que suposa un increment d’un 38% més respecte a l’exercici anterior. Segons es desprèn dels comptes dipositats al Registre Mercantil, l’evolució de les vendes ha estat lligada als preus històrics de cotització del porcí a Mercolleida fruit de l’impacte inflacionista del 2022; les adquisicions d’Embutidos Rodríguez, el gener de l’any passat i de Grupo Sada, així com el procés de fusió de la divisió farinera amb Caixa Rural de Navarra a finals del 2022. El grup, format per unes 45 empreses a Espanya, va obtenir l’any passat un benefici net de 243 milions, més del doble que el 2022, quan va arribar als 110 milions.

L’última operació internacional del grup va ser l’entrada a la brasilera Master Agroindustrial amb un 32,7% de les accions. Aquesta firma té una capacitat de sacrifici de 3.000 porcs per dia, 2.000 empleats i col·labora amb 320 grangers. Des de 2017, el Grup Vall Companys ha anat implantant-se com a accionista minoritari en empreses al Perú, Colòmbia, Mèxic, l’Uruguai i el Brasil. Totes les operacions "han passat per establir sinergies, aportar know-how i enfortir la cadena de valor ramadera i càrnia", expliquen des de la companyia.

Divisions

Per divisions, les vendes del negoci de la farina d’aquest gegant agroalimentari amb seu a Lleida s’emmarquen en l’àmbit nacional, una dinàmica similar a la divisió avícola amb un flux exportador aproximat del 7%, mentre que en la divisió de porcí, la part d’exportació representa més d’un 30% amb Europa Central i Àsia com a principals mercats.

Notícies relacionades

La companyia manté la política de reinversió dels beneficis amb unes inversions que l’any passat van pujar a Espanya fins als 87 milions d’euros, davant els 81 milions de l’exercici precedent. Vall Companys ha obtingut un marge del 5,8% respecte a les vendes a tercers, que es tradueix en un benefici net de 243 milions d’euros. L’increment del marge del 2% es deu a "la capacitat de tenir un cost de producció més òptim que els preus de llotja, que van assolir màxims històrics; una política de cobertures estratègica en la contractació de matèries primeres d’alimentació animal i energia –per protegir-se de la volatilitat del mercat–, i sinergies i eficiències comercials", segons l’empresa. El grup va patir el 2022 els efectes de la inflació, especialment pel que fa als costos energètics i dels pinsos.

L’any passat, Vall Companys va consolidar el projecte de porc ibèric. Es va passar de ser soci del 40% al 100% a les instal·lacions de sacrifici i especejament a Soto de la Vega (Embutidos Rodríguez). Així, la companyia ha estructurat el que denomina la "via de la plata" de nord a sud des de la província de Lleó fins al municipi de Jabugo; amb una empresa d’integració ramadera amb granges associades a Castella i Lleó (ibèric d’enceball), sud d’Extremadura i nord-oest d’Andalusia (ibèric de gla); l’esmentada planta càrnia de sacrifici i especejament a Soto de la Vega. El grup va passar de sacrificar 33.000 porcs ibèrics el 2017 a 320.000 el 2023, amb la perspectiva de continuar creixent en l’exercici actual.

Temes:

Brasil