Canvi a la cúpula

Els accionistes d’Aigües de Barcelona proposen Roca de president

Agbar-Veolia, Criteria i l’AMB reiteren el seu compromís amb el model publicoprivat

El que va ser president del grup parlamentari català substituirà Àngel Simón

Els accionistes d’Aigües de Barcelona proposen Roca de president
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou canvi a la cúpula d’Aigües de Barcelona, la companyia que gestiona el cicle de l’aigua a l’àrea metropolitana. Miquel Roca i Junyent, el que va ser president del grup parlamentari català (CiU) al Congrés del 1977 al 1995 i un dels pares de la Constitució, va ser proposat com a president d’aquesta empresa en substitució d’Àngel Simón, que va deixar el càrrec de president no executiu a principis de juny per centrar-se en la seva tasca com a conseller delegat de Criteria, el braç inversor de La Caixa, i un dels accionistes d’aquesta societat publicoprivada. La proposta és per part dels tres accionistes de l’empresa: Agbar, propietat de Veolia, que té el 70% de la societat; i Criteria, el braç inversor de La Caixa, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que tenen el 15% cadascuna.

L’accionariat de la companyia vol donar una mostra d’unitat i va remarcar ahir en un comunicat que el d’Aigües de Barcelona ha resultat ser "un model d’excel·lència de col·laboració publicoprivada". Al seu torn aprofita per reiterar que, tal com va acordar el consell d’administració de l’empresa el 8 de maig passat, "la societat continuï executant durant els pròxims anys totes les actuacions que han d’assegurar la resiliència del servei metropolità del cicle integral de l’aigua". El pla inclou inversions extraordinàries per més de 900 milions fins al 2027-2028 per pal·liar els efectes de la sequera.

"Compromisos compartits"

L’òrgan de govern de l’empresa, alhora que proposa Roca com a president, insisteix en la validesa del model i en "el mèrit dels accionistes (Agbar-Veolia i Criteria) i del regulador (AMB)" per haver "demostrat la consistència de la col·laboració publicoprivada, en benefici de l’eficiència de l’interès públic". El consell també manifesta la seva "determinació d’executar els compromisos compartits, garantir l’estabilitat laboral i reafirmar la confiança mantenint la cohesió de l’actual organització".

L’AMB ha jugat un rol protagonista en la companyia davant certes discrepàncies entre Veolia i directius de la seva filial Agbar. La carta que el vicepresident de l’Àrea, Antoni Balmón, va remetre al president de Veolia Environnement, Antoine Frérot, en la qual demanava una reunió i un compromís clar sobre les inversions previstes ha resultat decisiva. En el consell en què van proposar Roca va quedar patent l’interès per donar una imatge d’unitat.

El nou president, proposat pels tres accionistes de la companyia, és una figura de consens i és conseller d’Aigües a més de fundador i president d’honor del despatx Roca Junyent, que dirigeix el seu fill Joan. També forma part dels òrgans de govern d’Abertis i és secretari no conseller del Banc Sabadell, TYPSA i Werfenlife.

Notícies relacionades

La sortida de Simón es va produir en un moment en què el braç inversor de La Caixa que dirigeix es troba en plena fase de reforçament de la seva cartera de participacions industrials, amb l’entrada en el capital d’ACS o Colonial com a principal accionista, entre d’altres. El vicepresident, Ciril Rozman, exerceix en l’actualitat de president de la comissió executiva. La seva xifra de negoci el 2022 va ser d’uns 423 milions d’euros i el resultat d’explotació de 46 milions.

Abans de fitxar per Criteria, Simón, un home de la màxima confiança del president d’aquesta hòlding i de la fundació La Caixa, Isidre Fainé, era vicepresident de Veolia i president d’Agbar, càrrecs que va deixar a partir de llavors. Només va conservar el de president d’Aigües de Barcelona, sense caràcter executiu, que a principis del mes passat va decidir abandonar per bolcar-se completament en Criteria.