Comerç exterior

Espanya dispara el 53% en un any el seu superàvit comercial alimentari

Les exportacions d’aliments van superar en gairebé 2.000 milions d’euros les importacions al maig, un nivell rècord des del 2021

Espanya dispara el 53% en un any el seu superàvit comercial alimentari
1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Sigui perquè fora estan pitjor en termes d’existències, sigui perquè les empreses del país pensen cada vegada més en clau exterior, o sigui, com a conseqüència d’una correcció dels fluxos internacionals, Espanya té una balança comercial alimentària cada vegada més sòlida. Les empreses agroalimentàries del país venen fora més que compren des de fa molts anys, però en els últims mesos la situació s’ha disparat fins al punt que, actualment, aquest superàvit està en nivells de rècord que no es veien des del 2021.

Segons assenyala l’Informe Mensual de Comerç Exterior que publica periòdicament el Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, Espanya va exportar productes alimentaris per valor de 6.600 milions d’euros al maig, i va importar l’equivalent a 4.600 milions d’euros. És a dir, que va ingressar gairebé 1.950 milions d’euros més del que va gastar en aquest àmbit. Això suposa engrandir –en només un any– un 53% el superàvit comercial que té aquest mercat, que de fet és molt millor des de principis d’any (9.000 milions d’euros) que en aquest mateix punt de l’any passat (6.600) i també que el de l’anterior (7.100).

Fruites, hortalisses i llegums

Notícies relacionades

En aquest sentit, juguen un paper importantíssim les fruites, les hortalisses i els llegums, que suposen, amb diferència, el producte alimentari que més es ven a l’exterior. Al maig, aquest gènere va marcar el millor registre de l’any, amb gairebé 2.400 milions d’euros facturats (més d’un terç del total), en producte enviat en especial al Regne Unit, Alemanya, França i Portugal. A la inversa, Espanya va importar una mica més de 800 milions d’euros en fruites, hortalisses i llegums, tot i que en aquest cas suposa la segona xifra més alta de l’exercici. D’aquesta manera, s’arriba al maig havent-se venut 7.700 milions d’euros més dels que s’han comprat.

La següent indústria amb més pes a l’exterior és la càrnia. Les empreses exportadores d’aquest sector porten venuts una mica més de 5.100 milions d’euros fins al maig i comprats uns 1.500 milions d’euros. En el primer cas, el mes de maig en concret torna a suposar la millor marca de l’any, amb gairebé 1.100 milions d’euros que van ser exportats.