El sector turístic mira amb timidesa cap a la sostenibilitat
Cada vegada més hotels aposten per comprar energia verda o instal·lar plaques fotovoltaiques
El 74% dels turistes afirmen que volen viatjar de manera més sostenible, segons un informe de Booking
Les empreses i administracions busquen la descarbonització de les destinacions, però el procés encara és incipient i ha de convèncer els viatgers
El canvi climàtic amenaça de canviar el patró dels turistes cap a zones més fresques i fora dels períodes vacacionals, segons recullen diversos estudis i certifica l’últim informe sobre el sector elaborat pel Banc d’Espanya. Però el turisme també pot ser part de la solució a aquest problema, com a responsable del 10% de les emissions de carboni a escala mundial. "Aquesta xifra justifica per si sola que la indústria s’ha de prendre com una obligació iniciar processos de descarbonització, ja que és parcialment responsable del problema", diu Francesc González, professor de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
I a poc a poc el sector comença a fer-ho, primer per necessitat, per estalviar costos, i després per interès propi, per generar més reputació de marca. "Les grans cadenes hoteleres s’estan posant les piles per posar objectius de descarbonització el 2030. Hi ha hagut dues fites. Una va ser la crisi del 2008, quan es van començar a adonar que el consum energètic és el tercer més elevat dins del balanç d’explotació, per darrere del personal i l’alimentació, i altre va ser el 2020, amb la crisi de la pandèmia del coronavirus, que va produir una transformació més conceptual, de ser sostenibles per reduir les emissions de carboni", assenyala Coralia Pino, la responsable de l’Àrea de Sostenibilitat i Eficiència Energètica de l’Institut Tecnològic Hoteler.
Aposta per les renovables
Algunes de les mesures més habituals del sector hoteler per reduir el seu impacte ambiental són, per exemple, reduir la despesa d’aigua, els envasos d’un sol ús, la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la compra d’energia neta. "Estem en un moment en què es comencen a adaptar les polítiques, les mesures i les destinacions, i s’estan impulsant mesures i la gent a poc a poc està començant a assumir algunes pràctiques, però estem en un estat incipient. Es tracta de buscar un equilibri que ens doni garanties que la nostra forma de vida pugui perdurar en el temps", afirma el professor de la Universitat de València Adrián Ferrandis.
La tercera hotelera en nombre d’habitacions a Espanya -RIU Hotels & Resorts– va aconseguir el 2023 reduir en un 27% les seves emissions de CO2 gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la contractació d’electricitat amb certificació d’origen verd. A més, l’empresa compta amb instal·lacions d’autogeneració en 22 hotels, que han suposat una inversió de 8,2 milions d’euros, i es planteja sumar projectes fotovoltaics a més hotels d’Espanya, Costa Rica, Cap Verd i Aruba. "Actualment no hi ha cap hotel que no estigui prenent mesures sobre el seu consum energètic, que és la part que més empremta de carboni deixa", afirma Coralia Pino.
El 2023, 26 hotels Minor –antiga NH Hotels– han aconseguit per primera vegada un segell distintiu en sostenibilitat, fins arribar a un total de 184 hotels certificats sobre els 350 hotels de la cartera. Entre els compromisos de la cadena figuren les compres sostenibles, prioritzar les associacions clau, els proveïdors locals i les organitzacions responsables, així com augmentar l’ús de les energies netes. El 66% de l’electricitat del grup procedeix d’energies netes, un percentatge que ascendeix al 100% en el cas dels hotels del sud d’Europa, i el 2022 va reduir el seu consum d’energia per estada en un 35% respecte al 2021.
"El sector intenta minimitzar el seu impacte. Alguns només presumeixen sense fer res mentre que d’altres sí que hi estan invertint realment. Però sempre miren cap a dins, per gastar menys aigua, reduir l’ús de plàstics i el consum d’energia. És benvingut, però no suficient. Han de sortir a fora. Es necessita més inversió per a la conservació del bé comú i invertir en la creació d’àrees marines protegides", afirma Sandra Espeja, directora de projectes de la Fundació Marilles, entitat que es dedica a la conservació del mar.
Grans inversions
Des del Ministeri d’Indústria i Turisme defensen que l’Executiu ha previst la quantitat de 3.400 milions d’euros per "reduir la pressió del turisme sobre el territori", millorar la "coexistència de l’activitat turística amb l’entorn" i un desenvolupament turístic que respecti "el medi ambient i la protecció dels recursos naturals", dels quals 1.858 milions es van destinar als plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions, segons exposa en un correu electrònic la directora general de Polítiques Turístiques de la Secretaria d’Estat de Turisme, Ana Muñoz Llabrés.
A nivell regional, una anàlisi del lobby turístic Exceltur assenyala que són "escasses" les estratègies i polítiques autonòmiques sobre turisme que incorporen elements per reduir l’empremta ambiental, tot i que són més que fa sis anys. Així, només 4 de cada 17 plans estratègics de turisme inclouen orientacions d’adaptació i mitigació del canvi climàtic i 8 de cada 17 inclouen compromisos de circularitat.
Notícies relacionades"La qüestió mediambiental posa de manifest la necessitat d’una gestió proactiva. A Catalunya i a Andalusia es parlava fa dos mesos que no omplir piscines i limitar l’aigua de la dutxa perjudicava la imatge del destí. Ha plogut i el problema ha desaparegut, però queda aparcat fins que el tornem a tenir en comptes d’assegurar-nos que no torni a faltar aigua. Es necessita planificació, i aquest és el gran problema que tenen moltes comunitats autònomes", va dir el president d’Exceltur i president de la principal hotelera espanyola Meliá, Gabriel Escarrer, durant la presentació de l’estudi Monitur.
Segons apunta l’últim Informe de Viatges Sostenibles 2024 de la plataforma Booking, el 40% dels viatgers espanyols consideren més atractiu un allotjament certificat com a sostenible i el 74% afirmen que volen viatjar d’una manera més sostenible durant els pròxims 12 mesos. En aquesta línia, un altre informe elaborat per l’EAE Business School afirma que el 60% dels enquestats estarien disposats a pagar més per un servei turístic sostenible, tot i que només el 30% han seleccionat serveis turístics basant-se en el seu compromís amb la sostenibilitat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"