Sentència del TSJC

Condemna al RACC per vulnerar la llibertat sindical de part de la plantilla

L’empresa automobilística ha de pagar 65.000 euros per deixar sense representació els seus empleats del servei d’atenció telefònica

Condemna al RACC per vulnerar la llibertat sindical de part de la plantilla
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el RACC per vulnerar la llibertat sindical de part dels seus treballadors del servei d’atenció telefònica. Així ho reflecteix una sentència en la qual els magistrats consideren acreditat que l’empresa automobilística va deixar sense representació un grup de treballadors després de fusionar dues societats. I, per això, haurà de pagar 65.000 euros en concepte de vulneració dels drets fonamentals, part per als delegats, part per al sindicat al qual pertanyien, la CGT.

El conflicte es remunta al novembre del 2022, quan el RACC va passar a integrar una societat que li pertanyia –Codi Servi– dins de l’empresa principal. Aquesta ocupava personal encarregat de donar servei d’atenció telefònica als clients de l’automobilística. El RACC va fusionar aquesta societat, que ocupava 113 treballadors i tenia el seu propi comitè d’empresa, amb el departament d’atenció telefònica que ja estava en nòmina del RACC, amb 79 treballadors.

En aquesta fusió, la direcció va decidir suprimir el primer comitè d’empresa, representat íntegrament per delegats de la CGT, i quedar-se només amb el comitè de la matriu, format majoritàriament per UGT. En conseqüència, el primer sindicat va considerar que el RACC estava vulnerant la seva llibertat d’associació i organització i va presentar denúncia.

Notícies relacionades

Si bé el jutjat de primera instància li va negar la raó, els magistrats del TSJC l’hi han reconegut i han censurat el RACC per la seva conducta: "Ens trobem davant un conducta que [...] pot considerar-se subsumible en la falta molt greu de privació als que ostentaven la condició de legals representants de les persones treballadores dels drets i funcions pròpies del càrrec que ostentaven, amb vulneració del dret de llibertat sindical".

No és la primera vegada que aquesta central i la direcció del RACC tenen les seves diferències, segons expliquen els primers. I és que anteriorment van presentar denúncia contra l’empresa a l’Audiència Nacional quan el RACC va plantejar vetar el teletreball al personal que tingués una taxa d’absentisme per sobre d’un determinat percentatge. Finalment, segons expliquen des de la CGT, l’empresa va desistir d’aquesta mesura i no van anar a judici.

Temes:

UGT Sindicats