Sector financer

Les cambres catalanes alerten la CNMC contra la fusió BBVA-Sabadell

Les entitats adverteixen que es perdrà oferta de crèdit per a les pimes i defensen, en canvi, les integracions bancàries transfrontereres

Les cambres catalanes alerten la CNMC contra la fusió BBVA-Sabadell
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nova andanada contra el projecte de fusió que BBVA pretén portar a terme amb Banc Sabadell. El Consell General de Cambres, que agrupa les 13 entitats existents a Catalunya, amb la de Barcelona al capdavant, ha remès una carta a la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, en què alerta del risc d’aquest procés.

En la missiva, firmada per Josep Santacreu, president del Consell i de la Cambra de Barcelona, alerta aquest organisme que s’haurà de pronunciar sobre la fusió, que a més de l’impacte d’una concentració "amb el presumible risc de la disminució de l’oferta de crèdit", aquest cas presenta, al seu torn, "circumstàncies singulars que superen els criteris habituals en les normes de defensa de la competència.

Sense perdre l’ADN

Un d’aquests, i el més important, és que el Sabadell és una entitat financera "molt especialitzada en el crèdit a les petites i mitjanes empreses" en un procés que ha construït "pacientment" amb els anys. Es tracta, afegeix, d’un intangible i part d’una cultura d’empresa "difícil de crear i replicar en un marc diferent del que li dona sentit".

Santacreu, en la carta, defensa les integracions bancàries transfrontereres, que, al seu judici, sí que contribuiran a reforçar la banca europea. En aquest sentit destaquen l’exemple del Sabadell, que va aconseguir el control del britànic TSB i que, segons les cambres, "està avançant amb bon peu al camí correcte" de la unió bancària i la integració dels mercats de capitals a escala europea.

En aquest sentit destaquen que aquesta integració protagonitzada pel banc d’origen català, que va traslladar la seu central a Alacant pel referèndum del 2017, compta amb recorregut, "sense perdre pel camí l’ADN de la mateixa entitat – al contrari, projectant cap a l’exterior una cultura de servei a la pime des d’una base domèstica forta". I afegeix: "Si es perd la base domèstica, es perd la capacitat per consolidar una estratègia d’èxit en base europea". I a més es pot perdre o debilitar "un patrimoni empresarial que és producte d’una llarga història de servei a les pimes del país, en perjudici principalment d’aquestes empreses, a tot Espanya".

Notícies relacionades

Aquest clam cambral, que diu sustentar-se en les manifestacions "del conjunt del teixit econòmic i social de país", s’afegeix a l’expressat fa uns dies per la patrona catalana Pimec, que va avisar que la fusió BBVA-Sabadell "augmentarà els costos de les pimes". Igual com les cambres, aquesta organització presidida per Antoni Cañete reflectia en un informe les advertències sobre el risc de concentració bancària que ja recollia una anàlisi realitzada per l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO).

També el Col·legi d’Economistes de Catalunya es va manifestar de manera similar, així com l’altra gran patronal catalana, Foment del Treball. En tots els casos es destaca l’especialització del Sabadell en les pimes.