Menjar a domicili

Brussel·les investiga Glovo i Delivery Hero per formar un suposat càrtel

La Comissió Europea sospita que les dues plataformes es van repartir el mercat abans que l’alemanya comprés la firma fundada a Barcelona

La matriu va anunciar als seus inversors que ha proveït 400 milions d’euros davant una possible sanció

Brussel·les investiga Glovo i Delivery Hero per formar un suposat càrtel
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Comissió Europea ha iniciat una investigació per dilucidar si Glovo i Delivery Hero –la seva matriu d’origen alemany– van formar un càrtel per controlar el mercat de menjar a domicili. Així ho va anunciar ahir l’organisme europeu en un comunicat, en el qual manifesta que "és possible que les dues empreses hagin acordat compartir mercats i no robar-se treballadors mútuament" i que intercanviessin entre si informació comercial sensible. Les investigacions se centren, segons van explicar les investigades, en el període d’abans que Delivery Hero aconseguís la propietat majoritària de Glovo.

L’import d’una possible sanció dependrà de si la Comissió acaba acreditant o no la falta i, posteriorment, si considera que és lleu o greu. Però el criteri sancionador va en funció de la facturació de les companyies incomplidores i pot arribar fins a al 10% del volum de negoci, segons expliquen diferents fonts jurídiques consultades. Segons els últims resultats presentats als inversors, Delivery Hero va registrar uns ingressos de 10.500 milions d’euros el 2023. La companyia va anunciar als seus inversors que ha proveït 400 milions d’euros davant una possible resolució desfavorable.

Glovo, companyia fundada a Barcelona el 2014, està especialitzada en repartiment de menjar i altres productes a domicili. Des del desembre del 2021 és propietat gairebé íntegra de Delivery Hero, si bé aquesta ja tenia una propietat minoritària des del 2018. Aquesta empresa té els seus quarters generals a Berlín i constitueix un dels principals actors en el mercat de repartiment a escala europea. Aquesta corporació opera a 70 països, amb el seu negoci majoritari a Europea, però també és present a Àsia, Llatinoamèrica, l’Orient Mitjà i Àfrica.

Màxima cooperació

"L’obertura d’una investigació no significa que la Comissió Europea hagi arribat a una conclusió sobre si es pot haver produït una infracció real de la llei de competència, ni prejutja el resultat. Delivery Hero està cooperant totalment amb la Comissió Europea i està compromès amb el compliment dels requisits reglamentaris", va manifestar la companyia en un comunicat, reproduït també per Glovo.

Les indagacions de la Comissió sobre aquest presumpte delicte venen de lluny. Ja el juliol del 2022 els reguladors antimonopoli de la UE van portar a terme inspeccions a les instal·lacions de les plataformes. Ara l’organisme ha anunciat formalment l’obertura del procés. Aquesta investigació es va posar en marxa a iniciativa de la mateixa Comissió davant la sospita que hi havia una "possible col·lisió d’interessos en el sector de l’enviament de menjar a domicili", segons va fer públic en un comunicat.

Nou front legal

Notícies relacionades

No és l’únic procés legal en el qual està immers Glovo. El 16 de setembre està previst que Óscar Pierre, un dels fundadors i conseller delegat de Glovo, comparegui davant del jutge, acusat d’un delicte social. El directiu està investigat per, presumptament, negar reiteradament drets bàsics als seus repartidors, al fer-los treballar a través d’una relació autònoma, quan els tribunals i la Inspecció de Treball han anat determinant que aquesta relació és d’assalariats. Un procés judicial que, si acaba condemnant Pierre, es podria traduir en penes de presó d’entre sis mesos i sis anys.

Des de la seva fundació, i segons l’últim balanç inspector, Glovo ha hagut d’abonar en concepte de multes i requeriments un total de 253 milions d’euros. I l’autoritat laboral ha regularitzat 40.889 repartidors per estar exercint com falsos autònoms per a la plataforma digital, quan haurien d’haver tingut un contracte d’assalariats.

Temes:

Glovo Deliveroo