Ocupació i Seguretat Social

El Govern renuncia a reclamar 38,5 anys per anticipar la jubilació parcial

L’Executiu retira la seva proposta d’endurir el requisit de cotització mínima 

Els sindicats veuen difícil tancar un pacte sobre les pensions al juliol

El fet d’endurir les condicions d’accés perjudicava especialment el col·lectiu de dones 

El Govern renuncia a reclamar 38,5 anys per anticipar la jubilació parcial
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha presentat una nova proposta a patronal i sindicats per reformar el sistema de pensions. El departament liderat per Elma Saiz ha retirat la seva proposta d’elevar dels actuals 15 anys a 38 anys i mig la cotització mínima per poder accedir a la jubilació parcial sense contracte de relleu associat. I quan hi hagués un contracte de relleu associat, el nou plantejament passa per elevar de 33 a 34 anys els mínims treballats, segons van fer ahir públic els sindicats després de la reunió de diàleg social.

Les converses iniciades el desembre passat superen els set mesos de durada i l’objectiu d’arribar a un principi d’acord abans que finalitzi el juliol, tal com es va plantejar el Govern, sembla complicat. Almenys d’acord amb les declaracions d’ahir de les centrals sindicals. "De moment, tant els elements d’avenç com els de preocupació ens fan tenir dubtes sobre que aquesta qüestió [preacordar abans del 31 de juliol] es pugui plantejar, però treballarem en els pròxims dies per poder veure si és possible arribar a un acord", va afirmar el secretari de polítiques socials de CCOO, Carlos Bravo. "Hem de veure punt per punt, [...] hem quedat emplaçats a una nova reunió el 29 de juliol", va dir la secretària de política institucional d’UGT, Cristina Estévez.

Sense cap obligació

La patronal, com sol ser habitual després dels conclaves del diàleg social, va declinar fer declaracions. I el ministeri tampoc va valorar si considera que hi ha hagut avenços o no i es va limitar a confirmar la data de la pròxima reunió, a dos dies de finalitzar el mes. Si bé aquest 31 de juliol és una data límit compartida, aquesta és orientativa i no hi ha cap obligació de tancar abans d’aquest dia els detalls de la reforma.

Un dels punts que separen les parts és la jubilació parcial. Els sindicats acusen el Govern de voler introduir, indirectament, un biaix de gènere en detriment de les dones. Ja que a l’endurir els requisits d’accés per la via d’exigir més anys cotitzats, les dones, que fins ara s’han caracteritzat per una incorporació més tardana o intermitent al mercat laboral, serien les més excloses.

En l’anterior reunió el Govern va moure fitxa i va plantejar endurir els requisits d’accés, a canvi de permetre avançar un any addicional –passant de dos a tres– la possibilitat d’accés a la jubilació parcial. Un dels elements considerats més lesius pels sindicats era elevar dels actuals 15 anys mínims cotitzats a 38,5 anys el requisit per accedir a aquest tipus de retir esglaonat, sempre que no estigués aparellat a un contracte de relleu. Ara, segons ha fet públic CCOO, l’Executiu hauria retirat l’esmentada oferta.

Regular la qualitat de l’ocupació

Com a contraproposta, la Seguretat Social ha plantejat mantenir aquests tres anys d’avanç, però elevant els anys mínims cotitzats per accedir a la jubilació parcial amb contracte de relleu. És a dir, que quan algú redueix la seva jornada, l’empresa contracti una altra persona per cobrir les hores que el jubilat parcial deixa de treballar i un faci el relleu a l’altre.

Aquí les centrals reclamen un punt que difereix de les demandes patronals. I és que les centrals volen regular la qualitat de l’ocupació d’aquest rellevista i reclamen que tingui un contracte indefinit a temps complet, en un lloc de treball no amortitzable –és a dir, que sobrevisqui més enllà de la jubilació total del veterà– i amb una base de cotització millor que l’anterior –és a dir, millor sou–.

Notícies relacionades

La jubilació parcial és un punt de dissens, però no l’únic. La taula de diàleg social està abordant també reformar les condicions per accedir a la jubilació activa, és a dir, aquells empleats que una vegada arriben a l’edat legal de jubilació hi accedeixen, però mantenen una ocupació i compatibilitzen pensió i salari. Allà el Govern planteja endurir les condicions a l’inici de l’accés, per millorar-les a mesura que el pensionista allarga la seva carrera professional, una cosa que no convenç els representants dels treballadors autònoms.

Els agents socials també estan negociant per canviar els coeficients reductors, que permeten a determinades professions –les teòricament més desgastadores– jubilar-se a una edat més primerenca sense que això perjudiqui la seva futura pensió. Aquestes i altres qüestions, com pactar un protocol per derivar treballadors de baixa a les mútues, estan encara en disputa i pendents de recordar abans de poder concloure la negociació.

Temes:

Jubilació