Cercles concèntrics

Les portes econòmiques del IESE

Les portes econòmiques del IESE

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

Professor of the Practice of Management d’Economia de IESE. Aquesta serà la nova ocupació que tindrà l’exgovernador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, segons exposa l’escola de negocis de la Universitat de Navarra a la seva web. En l’últim rànquing d’MBA elaborat pel Financial Times al febrer, IESE ocupa la cinquena posició del món per davant de la Universitat de Harvard, Chicago i el MIT dels Estats Units. El rànquing el lidera Wharton, Universitat de Pensilvània.

Fa molts anys que IESE aposta per incorporar alts càrrecs de l’Administració espanyola o que han tingut responsabildades en les institucions europees i mundials. "Per ensenyar economia a empresaris i directius res millor que haver tingut una llarga experiència en posicions de gran responsabildad i poder explicar-la", diu el professor emèrit de IESE Antonio Argandoña.

La pluralitat d’idees i la recerca del debat intel·lectual és una de les marques de l’escola. Explica Argandoña: "IESE no té cap teoria pròpia. No som de John Maynard Keynes ni de Milton Friedman", per citar dos dels teòrics de l’economia clàssica sobre els quals s’assenten els postulats més socialdemòcrates i liberals, respectivament. "Bé, de marxistes no en contractarem", postil·la. Per a aquest professor, que coneix com pocs la història de l’escola, les posicions davant la realitat i els desafiaments econòmics són tants que permeten la més gran de les obertures de mires.

Aquest posicionament plural ha permès que pel IESE hagin passat secretaris d’Estat de governs socialistes com Alfredo Pastor –amb Felipe González de president– i José Manuel Campa –que va passar de professor a integrar-se al gabinet Zapatero– o altres acadèmics més pròxims al PP. Jaime Caruana va ser nomenat governador del Banc d’Espanya amb José María Aznar i Juan José Toribio va ser l’economista espanyol més rellevant en l’FMI de 1996 a 1998.

Un altre professor del IESE, Antoni Subirà, va ser conseller de la Generalitat sota el Govern de Jordi Pujol (el 1989 al 2002). Després d’aquest any es va incorporar de professor. Víctor Pou, professor de l’escola del 1968 al 2021 va arribar a ser director del Patronat Català pro Europa de la Generalitat de 1980 a 1987. Xavier Vives, premi Jaume I d’Economia i actual professor del IESE, a més d’ocupar múltiples càrrecs i ser assessor i consultor d’organismes internacionals, va ser membre del Carec (Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica de Catalunya) del 2011 al 2015 que va crear la Generalitat presidida per Artur Mas.

¿Què mou Hernández de Cos, nomenat pel Govern de Mariano Rajoy com a governador del Banc d’Espanya, a incorporar-se al IESE? Respon: "Significa ser a la frontera del coneixement i poder aportar l’experiència de l’Administració pública als estudiants. Haver sigut practicant i poder incorporar la teoria a la pràctica. Podré explicar què mou els banquers centrals a decidir la política monetària". Per a l’exgovernador –la incompatibilitat li impedeix incorporar-se al sector financer durant dos anys– el IESE serà un "complement" intel·lectual a les seves tasques com a banquer central. Durant un any continuarà presidint el comitè tècnic de la junta europea de riscos sistèmics, i continua mantenint la seva posició com a economista al Banc d’Espanya.

De Cos reconeix haver rebut altres ofertes acadèmiques i que en la seva elecció ha influït el nivell del claustre i la presència de col·legues experts en el més alt debat econòmic. Les portes entre l’alta administració de l’Estat, incloent el Banc d’Espanya, i IESE, prometen continuar obertes.

ENTRE IESE I L'ADMINISTRACIÓ

Juan José Toribio: Es va incorporar a IESE el 1968. Càrrec que va mantenir durant la seva llarga trajectòria professional. Va ser director general de Política Financera del Ministeri d’Hisenda (1977-1979) i director executiu de l’FMI de 1996 a 1998.

Alfredo Pastor: Secretari d’Estat d’Economia de 1993 a 1995. Abans va ser director general de l’INI, economista sènior del Banc Mundial. Es va incorporar a IESE el 1996 i va ser degà del Ceibs de Shanghai del 2001 al 2004.

Jaime Caruana: Va ser governador del Banc d’Espanya del 2000 al 2006 i director general del Banc de Pagaments Internacionals del 2009 al 2017. Membre del Consell d’Administració del BBVA. Professor extraordinari de IESE des del 2018.

José Manuel González-Páramo: Abans d’incorporar-se a IESE va ser membre del comitè executiu del BCE (2004-2012) i del seu Consell de Govern. També va ser membre del Consell del Banc d’Espanya (1994-2004) i del seu comitè executiu.

José Manuel Campa: Professor de IESE des de 1999. Des d’aquesta posició va ser nomenat secretari d’Estat d’Economia del 2009 al 2011 amb el govern Zapatero. Des del 2019 és president de l’Autoritat Bancària Europea

Notícies relacionades

Xavier Vives: Professor ordinari de IESE. Ha sigut conseller especial del vicepresident de la UE Joaquín Almunia (2011-2014), assessor del Banc Mundial, BID i FMI. Va ser membre del Carec del Govern de Catalunya (2011-2015).

Pablo Hernández de Cos: Del 2018 fins a l’11 de juny d’aquest any ha sigut governador del Banc d’Espanya. Exerceix de president del Comitè Tècnic de la Junta Europea de Risc Sistèmic. S’acaba d’incorporar a IESE.

Temes:

Govern IESE