Sector financer

El Sabadell obté un benefici rècord en plena opa hostil de BBVA

L’entitat bancària va guanyar 791 milions d’euros el primer semestre, el 40,3% més

El Sabadell obté un benefici rècord en plena opa hostil de BBVA
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Banc Sabadell va tancar el primer semestre de l’any amb un benefici rècord de 791 milions d’euros, un 40,3% més que en el mateix període de l’any passat, segons la informació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ahir. Es tracta dels primers resultats difosos després de l’oferta de compra (opa) hostil feta per BBVA el 9 de maig i en un moment en què les accions del banc d’origen català cotitzen en els nivells més alts des del 2015, amb una valoració pròxima als 11.000 milions d’euros. En la presentació de resultats, el conseller delegat, César González-Bueno, que es va referir al Sabadell com "un banc senzill" comparat amb altres grans grups financers, va augurar que el banc tancarà l’any de nou amb beneficis rècord.

L’entitat, que respon a l’opa amb guanys sense precedents i un macrodividend, atribueix l’evolució dels resultats "al fort ritme de creixement del negoci –especialment en finançament a pimes i empreses– i en hipoteques", així com a la "constant millora del perfil del risc de crèdit, que ha permès elevar de nou la qualitat dels actius i reduir provisions". La filial britànica del grup, TSB, continua contribuint de manera positiva i aporta el primer semestre 95 milions al benefici total, la meitat que fa un any, però amb tendència a l’alça, va explicar González-Bueno. A més, va remarcar que "els bons resultats i una rendibilitat que s’accelera permeten millorar encara més les previsions per al 2024 i per al 2025".

Evolució a l’alça

L’evolució de l’activitat ha sigut a l’alça, ja que, el segon trimestre, el benefici va ser de 483 milions, amb una alça del 56,8% sobre el primer. Gràcies a tot això, el banc, que en les últimes setmanes ha rebut el suport del teixit empresarial i econòmic català en contra de la fusió que pretén BBVA, estima que retribuirà els accionistes amb 2.900 milions en dos anys, en comptes dels 2.400 milions previstos anteriorment, xifra que equival al 27% de la seva capitalització, amb un total de 53 cèntims per títol. L’entitat, que augura encara més capacitat de millora, abonarà a l’octubre un dividend a compte de 8 cèntims, xifra que suposa el 15% del total per pagar en dos anys i el 33% més que les dues remuneracions als accionistes en el conjunt del 2023. El pay-out –la proporció del benefici destinat a remunerar els accionistes– passa a ser del 60% en l’actual exercici.

«Transparència»

Notícies relacionades

El conseller delegat de Banc Sabadell, César González-Bueno, va afirmar que «avui no toca parlar d’opa». En la presentació de resultats del primer semestre, va recordar la carta que el president Josep Oliu va dirigir als accionistes, que ja va avisar que «no havien de prendre encara cap decisió».

D’altra banda, abans de respondre a qüestions sobre els comptes de l’entitat, va destacar que «el més important és la transparència» i, en aquest sentit, va afirmar que «hi ha un munt de qüestions que no estan clares» i que caldria aclarir perquè els accionistes poguessin decidir amb tota la informació.