Informe de l’OIT

Les onades de calor maten cada any 4.200 treballadors

La crisi climàtica amenaça la salut laboral i genera pèrdues de productivitat

Les onades de calor maten cada any 4.200 treballadors
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unes 4.200 persones arreu del món moren cada any mentre treballen a causa de les onades de calor. O bé per malalties directament relacionades amb l’estrès tèrmic, com un cop de calor que deriva en un infart, o per errors que cometen a causa de la pèrdua de la concentració o una fatiga més pronunciada i que acaben provocant accidents fatals. Així ho recull un informe de l’Organització Internacional del Treball (OIT), que també alerta que el nombre d’empleats afectats per les altes temperatures s’ha disparat des de principis de segle. Especialment a Europa, territori on la seva gent està menys acostumada a temperatures com les actuals, disparades per la crisi climàtica.

L’OIT alerta durant els últims anys a través dels seus estudis de les diferents derivades que l’escalfament del planeta té i tindrà sobre el món del treball. Mitjançant aquests estudis, ha divulgat que la crisi climàtica amenaça directament la salut del 70% de treballadors, generarà pèrdues de productivitat laboral equivalents a 80 milions de llocs de treball el 2030 o que treballar a ple sol causa un terç de les morts per càncer de pell no melanoma. En el seu últim informe posa l’accent en les onades de calor i els seus efectes sobre la salut laboral.

"231 milions de treballadors van estar exposats a onades de calor el 2020, cosa que suposa un augment del 66% respecte al 2000", alerten des de l’OIT. L’augment de les temperatures incrementa les possibilitats de tenir un accident, fins al punt que per cada grau que puja el termòmetre, el risc de contratemps laboral augmenta un punt. Això és especialment acusat durant els episodis de temperatures extremes, quan la possibilitat de sinistre augmenta un 17,4%. Dues de cada 10 lesions directament vinculades amb la calor al llarg de l’any es produeixen concretament durant onades de calor.

A Europa les patologies relacionades amb l’estrès tèrmic són encara un percentatge molt minoritari del total de malalties professionals. Segons les dades de l’OIT, representen l’1,7% del total de malalties laborals, quan la mitjana arreu del món s’eleva fins al 6,1%. A l’Àfrica és on més afecta aquesta qüestió, amb un 7,2% del total de patologies professionals. Però ha sigut a Europa on més ràpidament ha crescut la proporció de lesions professionals relacionades amb la calor des del 2000, amb un increment del 16,4%.

Notícies relacionades

Un cost creixent

L’estrès tèrmic no només és un risc per a la salut dels treballadors, sinó també un cost per als balanços empresarials. Estudis precedents de l’OIT quantifiquen que la productivitat disminueix un 50% quan la temperatura ascendeix per sobre dels 34 graus. "La millora de les mesures de seguretat i salut per prevenir les lesions derivades de la calor excessiva en el lloc de treball podria estalviar fins a 331.000 milions d’euros arreu del món", apunten des de l’OIT. L’esmentat càlcul parteix de restar la pèrdua d’ingressos per deixar de treballar hores i sumar les despeses dels tractaments mèdics a empleats.

Temes:

Sumar Calor