Sector financer

Oliu compra mig milió d’accions del Sabadell en plena opa del BBVA

L’entitat destaca que la decisió reforça el compromís del president amb el projecte

Oliu compra mig milió d’accions del Sabadell en plena opa del BBVA
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Senyal als mercats. El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha adquirit 500.000 accions de l’entitat a 2,05 euros, un nivell de cotització a què no arribava des del 2015. Després d’aquesta adquisició en plena oferta de compra hostil (opa) del BBVA, Oliu compta de manera directa i indirecta amb un paquet del 0,14% del capital, per un valor als preus actuals de 15,59 milions, segons la comunicació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). A l’entitat afirmen que aquesta decisió "reforça el seu compromís amb el projecte de l’entitat".

La inversió es va realitzar el 24 de juliol en una sola operació i, després de l’esmentada adquisició, Oliu posseeix 7,8 milions d’accions de Banc Sabadell, de les quals 2,5 milions s’articulen a través d’una societat i les 5,3 milions restants, a títol personal. Oliu va remetre una carta als accionistes en la qual advertia de les llacunes que, al seu entendre, afecten la informació proporcionada pel BBVA. El conseller delegat, César González-Bueno, per la seva part, va destacar en la presentació de resultats del segon trimestre que "hi ha un munt de coses que no estan clares" en aquesta opa.

Des del banc, que està desplegant una intensa activitat contra l’opa del BBVA que se suma a la d’entitats i organitzacions del teixit econòmic i social, recorden que el valor de les accions del Sabadell s’ha multiplicat per sis vegades en els últims tres anys i mig, mentre que només des de començament d’any els seus títols acumulen una revalorització que supera el 80%. "L’entitat se situa al capdavant de l’Ibex 35 i destaca igualment entre els bancs europeus amb millor comportament en borsa", argumenten.

El Sabadell, coincidint amb la presentació de resultats del primer semestre, va anunciar que preveu repartir 2.900 milions d’euros el 2024 i el 2025, cosa que equival a un total de 53 cèntims d’euro per acció, un 27% de la capitalització borsària de l’entitat. "Aquesta remuneració suposa més que triplicar els 846 milions de retribució dels últims dos anys", destaquen.

Dividend a compte

Notícies relacionades

El primer dels pagaments es realitzarà a l’octubre i consistirà en un dividend a compte en efectiu de 8 cèntims per acció, cosa que implica un desemborsament total de 429 milions d’euros. Aquesta quantia és un 33% superior als dos dividends en efectiu pagats a l’exercici anterior i amb prou feines representa el 15% de la remuneració estimada per a dos anys. El consell d’administració va determinar que repartirà el 60% dels beneficis de l’exercici actual, "complint així la seva política de distribuir entre el 40% i el 60% del benefici (pay-out)". L’entitat desvincula aquestes decisions de l’opa i assegura que les va prendre abans d’aquesta i amb l’objectiu de reduir l’excés de capital per sobre del 13%.

Com a conseqüència de les crítiques a l’operació i la fusió que propugna el BBVA, a la qual s’oposa també el Govern, BBVA argumenta que la concentració bancària no té per què reduir l’oferta de crèdit, especialment a les pimes.