El sector nàutic alerta de la falta de treballadors en l’economia blava

Bus Náutico: Colas de hasta dos horas para hacer el nuevo recorrido de diez minutos en barco

Bus Náutico: Colas de hasta dos horas para hacer el nuevo recorrido de diez minutos en barco / MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Hi ha cada vegada més una creixent necessitat de professionals qualificats en el sector de la nàutica recreativa. Ho indica l’informe People and the Oceans, del Grup MB92.

En els últims cinc cursos, la mitjana d’estudiants de nou ingrés en el Grau d’Enginyeria Naval representa només el 80% de les places ofertes (359 nous alumnes, però 450 places), segons dades de l’Associació d’Enginyers Navals i Oceànics d’Espanya (AINE). La mitjana de graduats és de 218, és a dir, el 60% dels alumnes que van ingressar i el 48% respecte a les places ofertes.

Mesures proactives

Tot i així, davant la falta de personal en nombroses oportunitats de carrera dins de la indústria nàutica, en enginyeria nàutica es detecten "tendències de millora" gràcies a "les sinergies creades entre l’Autoritat Portuària, l’ajuntament, les universitats i les empreses", explica la directora de Cultura i Recursos Humans de MB92, Carmen Sánchez, que creu que "l’ecosistema actual és dinàmic i té mesures proactives per mantenir l’impuls".

Notícies relacionades

Amb tot, segons Sánchez és crucial que hi hagi més consciència sobre les oportunitats i el creixement futur de l’economia blava, "especialment en relació amb la sostenibilitat". En aquest sentit, s’apunta que s’han d’adequar els estudis a les noves necessitats i s’han de capacitar les plantilles per afrontar el que considera que és el principal repte de la indústria: mitigar el mal mediambiental.

No obstant, segons els resultats de la investigació de MB92, només un 36% de les empreses enquestades imparteixen programes de formació relacionats amb la sostenibilitat als seus empleats amb regularitat, mentre que gairebé el 40% no els imparteixen. L’informe destaca que "el rol dels mànagers d’ESG en les estructures empresarials ha de formalitzar-se".