Transició Ecològica autoritza instal·lar 283 parcs renovables

El ministeri dona via lliure al 88% dels projectes que el 25 de juliol haurien vist expirada la seva llicència, amb una inversió prevista de 17.000 milions

Transició Ecològica autoritza instal·lar 283 parcs renovables
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha donat llum verda a la construcció del 88% dels projectes d’energies renovables que havien rebut autorització ambiental i que tenien una llicència que caducava el 25 de juliol. En total, 283 projectes han aconseguit el permís del departament que dirigeix la vicepresidenta Teresa Ribera per poder executar la instal·lació de plaques solars i aerogeneradors amb una inversió estimada de 17.000 milions d’euros.

Es tracta de parcs solars i eòlics que van obtenir l’accés a la xarxa sota la regulació del juliol del 2018 i que havien d’obtenir la llicència d’obres abans del 25 de juliol per evitar la caducitat dels seus permisos d’accés. Els projectes sumen una potència conjunta de 28.123 megawatts (MW), un 66% dels que van iniciar la tramitació.

Central hidroelèctrica

D’aquests, 2.680 MW (43 plantes) són eòlics i 24.870 MW (239) són fotovoltaics. A més, s’inclou una central hidroelèctrica de bombatge d’uns 573 MW, segons ha informat el ministeri en un comunicat.

Però aquesta resolució és només una part de la fotografia, ja que l’Executiu central és l’encarregat de tramitar els projectes més grans (més de 50 MW), mentre que els de menys magnitud (menys de 50 MW) són competència de les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, la Generalitat ha resolt tots els expedients a temps. En total, 500 MW corresponents a 13plantes renovables, que han aconseguit la llicència d’obres, segons confirmen fonts del Govern català.

És Red Eléctrica, com a operador del sistema elèctric nacional, la que coneix les dades de les dues administracions, però es troba encara en període d’"anàlisi" d’aquesta informació, que es podrà conèixer més endavant, segons fonts de l’empresa semipública.

El Govern espanyol va fixar el juny del 2020 una sèrie de terminis temporals per complir cada un dels tràmits necessaris per posar en marxa un parc renovable (sol·licitud d’autorització administrativa, impacte ambiental, autorització prèvia, construcció i explotació definitiva) amb l’objectiu d’evitar l’especulació a l’arraconar els promotors sense un projecte ferm.

La qüestió és que, si els promotors no compleixen els terminis, el permís d’accés a la xarxa elèctrica caduca de manera automàtica (cosa que implica tornar a començar de zero els tràmits i deixar el punt de connexió lliure per a un altre projecte) i els propietaris perden els avals dipositats a l’inici del procés. Tot el període hauria de durar un total de cinc anys, tot i que el desembre de l’any passat el Govern va estendre aquest termini a tres anys més (fins al juliol del 2028) perquè l’allau de sol·licituds va sobrepassar les capacitats de l’Administració pública de fer-los front.

Notícies relacionades

Aquells terminis computen des del 25 de juny del 2020 per a les instal·lacions de generació d’energia elèctrica que van obtenir permisos d’accés i connexió anteriorment a la data esmentada i després del 31 de desembre del 2017. Per a promotors que hagin obtingut aquest permís des del 25 de juny del 2020 i abans del final del2023, el termini computa des de la data d’obtenció dels permisos.

Segons el Govern, la construcció d’aquests gairebé tres centenars d’instal·lacions requerirà una inversió total superior als 17.000 milions i generarà uns 300.000 llocs de treball, "amb especial incidència en àrees rurals".