Els autònoms jubilats que treballin començarien cobrant un 45% de pensió
El Ministeri d’Inclusió millora la seva oferta de retir actiu perquè hi hagi més treballadors per compte propi que allarguin la vida laboral / El Govern té a tocar un acord amb patronal i sindicats
El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha millorat la seva oferta per reformar la jubilació activa i mirar de convèncer més treballadors, sobretot autònoms, perquè allarguin la vida laboral més enllà de l’edat del retir. El departament dirigit per Elma Saiz ha plantejat als agents socials que els treballadors que decideixin demorar la jubilació i continuar exercint una vegada s’hagin retirat podran començar compatibilitzant el 100% del salari o ingressos i un 45% de pensió, per augmenta progressivament l’esmentat percentatge fins a un 100% de la prestació pública a partir dels 11 anys de jubilació activa, segons expliquen diferents fonts coneixedores de les negociacions.
La Seguretat Social està molt a prop d’aconseguir tancar un acord amb patronal i sindicats per reformar diverses peces del sistema públic de pensions, entre les quals destaquen la jubilació activa, la jubilació parcial o el mecanisme de coeficients reductors per a la jubilació anticipada, entre altres. Segons les diverses fonts, el pacte és pròxim. La patronal CEOE ja ha citat a les 10 d’avui al matí el seu comitè executiu per votar a favor o en contra de la reforma.
Escala progressiva
Un dels punts que està encallant aquest sí definitiu és la jubilació parcial, en què les condicions que hauran de tenir els treballadors que entrin com a rellevistes una vegada un veterà accedeixi al retir parcial encara no estan clares. On sí que hi ha un consens més gran, si bé encara falta algun serrell, és en matèria de jubilació activa.
Actualment, un treballador o autònom que decideixi jubilar-se però continuar exercint comença la seva nova etapa compatibilitzant un 50% de la pensió i un 100% de salari o ingressos. I després el treballador no cobra més pensió fins que es jubila definitivament, abandona els ingressos laborals i passa al 100% de pensió.
Ara la Seguretat Social planteja una escala que progressivament augmenti el percentatge de percepció de prestació pública, per així incentivar que els jubilats actius allarguin tant com puguin o vulguin la vida laboral i continuïn cotitzant a l’erari públic.
El treballador que just després d’arribar a l’edat de jubilació demani cobrar la pensió però seguir treballant començarà compatibilitzant un 45% de pensió i un 100% dels ingressos laborals. Per cada any que passi en jubilació activa, el percentatge de pensió que cobri augmentarà un 5%. És a dir, el segon any ja cobrarà un 50%, igual que ara, i el tercer any ja cobrarà més. Al cap de sis anys en activa cobrarà un 75% de pensió i al cap d’11 anys arribarà al límit del 100%.
Les condicions respecte a la legislació actual també varien en el cas que el treballador implicat sigui autònom i tingui un o més empleats a càrrec seu. En aquest cas, començaria cobrant el 75% de pensió i el 100% dels rendiments, per anar incrementant en cinc punts cada any que allargui la carrera el percentatge que cobra de pensió. És a dir, en cinc anys es plantaria també en un 100% de pensió i rendiments. Aquests autònoms amb empleats hi sortirien perdent respecte a l’actual legislació, en què poden combinar el 100% de pensió i rendiments des del primer any de jubilació activa.
Ara bé, la Seguretat Social, en la seva proposta, ha habilitat una segona porta per augmentar el percentatge de pensió a cobrar si els treballadors demoren el moment de començar a cobrar la pensió. Com més anys demorin començar a consumir prestació pública, més percentatge començaran rebent, d’acord amb un 45% de pensió el primer any, un 55% de pensió el segon, un 65% el tercer, un 80% el quart i un 100% a partir del cinquè. Percentatges que milloren substancialment les primeres ofertes de l’Executiu, que va començar aquest escalonat a partir del 30% de pensió.
Notícies relacionadesEn la jubilació parcial és on hi ha, per ara, l’escull més gros. Segons apunten diverses fonts, els sindicats ambicionen rebaixar més els anys de cotització mínims per poder accedir a la jubilació parcial anticipada ordinària. La Seguretat Social ha plantejat poder avançar fins a tres anys el retir parcial (ara són dos), a canvi d’exigir tenir 36 anys i mig cotitzats. Aquí les centrals li reclamen exigir menys anys i les negociacions continuen.
També està per concretar la qualitat de l’ocupació que ha de tenir la persona que entri com a rellevista en cas de jubilació parcial. Part dels veterans que volen deixar de treballar part de la jornada necessiten, per llei, que l’empresa contracti una altra persona per anar-la formant i que reemplaci la primera quan es jubili definitivament. Pel que fa a a quest punt, les centrals reclamen que el nou contractat sigui indefinit, a temps complet, en un lloc de treball no amortitzable i amb millors condicions d’accés que no pas el que se’n va.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034