Resultats financers

CaixaBank guanya 2.675 milions, un 25,2% més, per l’empenta de l'activitat

Gortázar insta les administracions públiques a desencallar la falta de sòl perquè no hi hagi "desequilibris" davant el "problema de la vivenda"

CaixaBank guanya 2.675 milions, un 25,2% més, per l’empenta de l'activitat
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CaixaBank va tancar el primer semestre de l’any amb un benefici de 2.675 milions d’euros, un 25,2% més. Aquesta tendència positiva es deu, segons l’entitat, a una notable millora de l’activitat, amb creixement en crèdit i en recursos de clients. El conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, va assenyalar que el primer semestre ha sigut "molt positiu en totes les línies de negoci".

"L’increment de l’activitat ha sigut una de les millors notícies dels últims sis mesos: els recursos de clients han augmentat en 37.095 milions i la cartera de crèdit sana en 7.648 milions. Aquest creixement de gairebé 45.000 milions el semestre ens ha portat a continuar millorant les nostres quotes de mercat i consolidar el lideratge del sector", va explicar Gortázar. L’entitat va assenyalar que el seu compte de resultats mostra "la millora de l’activitat en un entorn de dinamisme econòmic i de l’estabilització de tipus d’interès", cosa que va permetre millorar la rendibilitat sobre fons propis (ROE) fins al 14,4% i la ràtio d’eficiència fins al 39%. El volum de negoci total va superar al juny per primera vegada el bilió d’euros, fins a 1,019 bilions.

El marge d’interessos es va situar en 5.572 milions, un 20,5% interanual més, i els ingressos per serveis, en 2.449 milions, un 4,4% més. Per la seva banda, el marge brut va arribar als 7.701 milions, un 15,4% més, molt per sobre del ritme de creixement de les despeses d’administració i amortització recurrents, 3.028 milions (+4,6%). Com a conseqüència d’això el marge d’explotació, 4.673 milions, augmenta el 23,8%.

Escassetat de vivendes

D’altra banda, el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va destacar que l’increment del PIB d’Espanya del 2024 "fa preveure una pujada en la demanda del crèdit i la inversió". Gortázar va reconèixer que "si els tipus d’interès baixen les hipoteques a tipus fix seran més atractives".

Segons la seva opinió, les hipoteques aniran a la baixa. "És la tendència", va dir. D’això es beneficiaran a raó de 10 euros/mes les que es referencien a l’euríbor, que són al voltant d’un terç del total que té l’entitat. "La producció hipotecària s’ha recuperat amb molta força en el cas de CaixaBank. Hi ha molta demanda de vivenda", va reconèixer Gortázar.

Notícies relacionades

Respecte a l’escassetat de vivendes al mercat, segons Gortázar, el problema hipotecari, sobretot per als joves, va més enllà de les entitats financeres perquè hi ha un desequilibri gran en la societat. "Ha de ser una prioritat de la societat perquè no es produeixin desequilibris. Fa falta oferta de sòl que es pugui desenvolupar, cosa que requereix agilitat administrativa per part de totes les administracions públiques", inclosa la UE. Respecte a l’opa del BBVA sobre el Sabadell, Gortázar tan sols va voler dir que CaixaBank ho veu "des de la barrera" i que no vol anticipar les decisions de la CNMC ni quantificar l’impacte de la possible fusió. "Competim –va dir– amb totes les entitats. Estem en forma i ens va bé". Així mateix, tampoc preveu més activitat transfronterera, ni domèstica, de CaixaBank.

Respecte a la posició del FROB en la participació de CaixaBank, la valoració del qual s’ha multiplicat per 4,1 vegades al passar de valer de 2.000 a 8.000 milions d’euros, va indicar que "és una satisfacció per a tots els contribuents i per al Tresor, és a dir, l’Estat. I no va voler opinar sobre el pacte PSOE-ERC de cara designar el socialista Salvador Illa com a pròxim president de la Generalitat.