Política monetària als EUA

La Fed compleix el guió i manté els tipus d'interès en el 5,5%

El mercat confia que el banc central rebaixi el preu del diner al setembre, amb preferència per una retallada de 25 punts

La Fed compleix el guió i manté els tipus d'interès en el 5,5%
1
Es llegeix en minuts

La Reserva Federal dels EUA ha complert amb les expectatives dels inversors i manté els tipus d’interès en el rang del 5,25 i el 5,5% per vuitena vegada consecutiva, segons va informar ahir la institució en un comunicat. Tot i que al mercat ja creixen les apostes que la primera retallada del preu del diner arribi després de l’estiu. De cara a la reunió del 18 de setembre, el mercat atorga en aquest moment un 98,2% de probabilitats a una baixada dels tipus, amb clara preferència per una retallada de 25 punts bàsics, amb el 91,6% de probabilitat, tot i que la possibilitat d’una rebaixa de fins a mig punt percentual té una probabilitat del 6,6%, i tot just l’1,9% creu que no hi hauria retallada de tipus.

El to utilitzat per la Reserva Federal en el seu últim comunicat és més suau i ha passat de qualificar la inflació d’"elevada" a assenyalar que és "una mica elevada" i també indica que en els últims mesos s’han produït alguns "avenços addicionals" respecte al creixement dels preus.

Optar per la prudència

La confiança del mercat sobre la possibilitat d’una primera baixada de tipus de la Fed de cara al setembre vinent ha augmentat substancialment en les últimes setmanes, ja que fa un mes la probabilitat d’una retallada era del 70,2% i un 29,8% de mantenir la taxa. La divisió d’opinions entre els analistes es concentra en el percentatge de retallada que farà la Reserva Federal. La majoria espera un punt, però algunes han apostat per una retallada de mig punt, segons l’eina FedWatch de CME Group.

Notícies relacionades

Les últimes dades macroeconòmic dels EUA recolzen la baixada de tipus. La inflació es manté a prop de l’objectiu del 2% i la creació d’ocupació s’ha refredat en els últims mesos. Els índexs de l’activitat manufacturera i industrial també reflecteixen una desacceleració.

Malgrat aquests registres, la institució ha optat per la prudència i s’ha donat un parell de mesos més per fer la primera retallada dels tipus d’interès. "A l’hora de considerar qualsevol ajust de la banda objectiu per al tipus dels fons federals, el Comitè avaluarà acuradament les dades entrants, l’evolució de les perspectives i l’equilibri de riscos", ha assenyalat la institució en el comunicat.