Sector financer

Els sindicats temen per la fusió del BBVA i el Sabadell

CCOO i la UGT alerten que l’operació podria suprimir 10.500 llocs de treball

Els sindicats temen per la fusió del BBVA i el Sabadell
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats CCOO i la UGT han alertat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que la possible fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell podria arribar a costar fins a 10.500 llocs de treball i el tancament de fins a 800 oficines. Les centrals han manifestat la seva «profunda preocupació» a la presidenta de l’organisme sobre una potencial operació que podria implicar acomiadaments més enllà de la banca, a causa de la potencial restricció de crèdit a pimes.

Així ho van traslladar per mitjà d’una carta rubricada pels seus dos secretaris generals, Unai Sordo i Pepe Álvarez, a la qual va tenir accés aquest mitjà. A la missiva també van reclamar a la CNMC que denegui l’operació.

Tancament d’oficines

La possible oferta pública d’adquisició (opa) feta pública al maig per la cúpula del BBVA al Sabadell ha generat oposició en diferents àmbits. També entre les files sindicals. A més dels riscos de concentració bancària, denunciats per patronals com Pimec o Foment del Treball o entitats com el Col·legi d’Economistes, entre d’altres, la potencial integració de totes dues entitats també podria suposar un cop en termes d’ocupació.

CCOO i la UGT consideren que la fusió entre les dues entitats implicaria, per començar, una supressió d’oficines a causa de les duplicitats que hi hauria, una cosa habitual en els processos d’integració. Concretament, consideren que la fusió suposaria «el tancament d’entre 589 i 883 oficines a escala nacional, amb un impacte especial a Catalunya, la Comunitat Valenciana, Astúries i Galícia, on el Banc Sabadell té una forta presència», segons recull la carta feta arribar a la CNMC. El BBVA ha rebaixat aquesta xifra i considera que la fusió implicaria tancar 300 oficines.

Un tancament d’oficines que es traduiria en acomiadaments, amb una pèrdua d’entre 7.685 i 10.567 llocs de treball, segons apunten les estimacions sindicals. Tot i que els efectes col·laterals de l’operació també podrien implicar acomiadaments indirectes. Davant aquests càlculs, des del BBVA han reconegut que la integració implicaria una retallada de 300 milions d’euros anuals en despeses de personal.

Notícies relacionades

«A més, la reducció de la capacitat de les empreses i autònoms per accedir al crèdit suposaria la destrucció d’ocupació en múltiples sectors, no només en la banca. És aquesta preocupació la que motiva que els dos sindicats vulguem traslladar la nostra inquietud perquè aquesta operació destrueixi un gran nombre de llocs de treball, tant del sector bancari com el vinculat a la petita i mitjana empresa, sobretot catalana però també de la resta de l’Estat», afirmen les centrals.

Els serveis d’estudis de CCOO i la UGT coincideixen en el diagnòstic que han realitzat els de Pimec. La fusió podria restringir el crèdit disponible en un 8%, és a dir, uns 54.000 milions d’euros. «Aquesta reducció afectaria particularment les pimes, autònoms i les famílies treballadores», alerten les centrals.