Un estalvi del 10% en la llum

La meitat dels consumidors domèstics tenen contractes d’electricitat a preus dinàmics en funció de l’hora.

Un estalvi del 10% en la llum
2
Es llegeix en minuts

Posar la rentadora, el rentaplats o encendre la refrigeració a determinades hores pot canviar molt el cost final de la factura de la llum. Tant, que un usuari de tarifa regulada (PVPC) podria obtenir un estalvi d’entre un 8% i un 10%, segons càlculs de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), publicats ahir. Les hores més barates del dia són gairebé sempre les centrals, de matinada i el cap de setmana.

Notícies relacionades

La factura de la llum està vinculada directament al preu majorista, que suposa al voltant del 48% del preu final, mentre que un altre 35% correspon als costos fixos i el 17% restant són imposats, segons els càlculs de l’expert en factura energètica Francisco Valverde. Per tant, no només és important veure quines hores són les més barates segons el mercat, sinó també en quines aquest preu fix regulat és inferior.

Des del 2021, els peatges i càrrecs es divideixen per hores. Entre les 10 del matí i les dues de la tarda i de sis de la tarda a 10 de la nit és el més car (punta); entre les vuit i les 10 del matí, de dues a sis de la tarda i de 10 a 12 de la nit, una mica més barat (plana) i de 12 de la nit a vuit del matí, caps de setmana i dies festius nacionals molt més barat (vall). Per entendre la diferència, en les hores punta es paga actualment 76,97 euros per megawatt-hora (MWh), a les planes 27,96 euros per MWh i en les valls de 2,75 euros per MWh. A partir d’aquí, sembla evident que l’ideal seria posar la rentadora o el rentaplats a la nit o els caps de setmana, que coincideix amb el període vall. Però a més, el mercat majorista sol ser més barat en les primeres hores de la tarda per l’enorme penetració de l’energia solar fotovoltaica, sobretot, en els mesos de primavera. D’aquesta manera, a les tarifes nocturnes i del cap de setmana s’afegeixen també aquelles del període pla, que coincideixen amb la meitat del dia (de dues a sis de la tarda). I per això de vegades es dona la paradoxa que una hora en què el mercat majorista marca un preu zero o negatiu té un cost per a la butxaca del consumidor més gran que una altra en què el mercat indica un preu més alt.