Raimat preveu un any excel·lent però amb un 15% menys de raïm
El celler espera recuperar-se després d’una primavera desfavorable i collir sis milions i mig de quilos de fruita per a vi i sis milions de quilos per a cava
Els cellers de Raimat, inscrits en la denominació d’origen Costers del Segre i amb finques a pocs quilòmetres de la ciutat de Lleida, van iniciar ahir la verema, amb la previsió de recollir al voltant de sis milions i mig de quilos per a vins i uns altres sis milions per a caves, que es comercialitzen sota la marca Codorníu. Serà una collita entre un 10% i un 15% per sota dels pronòstics, després que a la primavera unes gelades inesperades afectessin part de la producció. Amb tot, les temperatures moderades del maig i del juny i l’absència d’onades de calor persistents fins a finals de juliol han permès assegurar "una any de vins de qualitat excel·lent", segons els propietaris de les vinyes.
La de Raimat és tradicionalment una de les primeres veremes d’Europa. "Hem tingut uns mesos de primavera més frescos del normal i això ha permès una maduració lenta i progressiva i uns bons nivells d’acidesa", va explicar Joan Esteve, director del celler, el primer dia de verema.
"La meteorologia d’aquest 2024 ha sigut més normal que en campanyes anteriors, malgrat que seguim en emergència climàtica. Per tant, per garantir una producció vitivinícola de qualitat i sostenible, hem de continuar innovant, practicant agricultura regenerativa i sent cada vegada més eficients amb l’ús de l’aigua, amb tècniques de reg de precisió o soterrat", va afegir. La companyia porta més de 20 anys investigant com estalviar aigua i el seu responsable va detallar que, de cara a la pròxima collita, s’utilitzarà un sistema de reg sota superfície, que permet portar l’aigua directament a la zona radicular de les plantes, de manera que hi ha menys evaporació directa pel sol i s’aporta un estalvi del 30% d’aigua. El sistema s’ha provat ja aquest any en una extensió de 20 hectàrees de la varietat albarinyo.
80 persones en horari nocturn
El 2022, un any que va ser excepcionalment càlid, la verema va començar el 29 de juliol i, l’any passat, el dia 31, després de la primavera més seca i càlida des que hi ha registres. Aquest any comença amb les primeres varietats per a caves, com ara chardonnay, pinot noir i xarel·lo, després amb les mateixes varietats per a vi i la campanya preveu finalitzar l’octubre amb el cabernet sauvignon. Està previst que hi participin unes 80 persones i que es faci en horari nocturn, per evitar les hores de més sol.
La celler lleidatà també torna a ser pioner en tècniques de viticultura ecològica i aquesta verema recollirà per primera vegada raïm de vinyes que no han rebut pesticida: ni químic ni orgànic.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034