L’Ibex cau un 2,34% en un dilluns negre per por d’una recessió als EUA

El selectiu pateix la seva pitjor jornada de l’any arrossegat per les borses internacionals després d’un retrocés del 12,4% del Nikkei de Tòquio / El Down Jones perd un 2,6% i el Nadasq, un 3,43%

L’Ibex cau un 2,34% en un dilluns negre per por d’una recessió als EUA
5
Es llegeix en minuts

L’Ibex 35 va patir ahir la seva pitjor jornada de l’any amb una caiguda del 2,34% i es va situar en 10.423 punts en una sessió negra per als mercats de tot el món. Es tracta del retrocés més gran des de març del 2023, durant la crisi de Credit Suisse. El selectiu es va veure arrossegat per la tendència baixista de la Borsa del Japó, que es va desplomar un 12,4%. L’índex va començar el dia amb caigudes de fins al 3% i encadena quatre sessions en negatiu amb tots els valors en vermell. Van destacar els descensos de Fluidra (-6,36%), d’Enagás (-5,14%), Acciona (-5,05%), Endesa (-4,83%), Puig (-4,55%) i Redeia (-4,45%).

Wall Street també es va tenyir de vermell en la seva pitjor jornada en dos anys. El Dow Jones d’Industrials va caure 1.034 punts (-2.60%) fins a 38.703,27 enters. El Nasdaq, per la seva banda, va cedir més de 100 punts (-3.43%), mentre que el selectiu S&P 500 va baixar un 3,00%, fins a 5.186,33 enters, enmig de temors per una recessió i nerviosisme pels resultats de les grans tecnològiques i després de daltabaixos generalitzats a Àsia.

La volatilitat als mercats va assolir ahir nivells no vistos des de les caigudes borsàries de març del 2020, lligades a la declaració de la pandèmia de la covid, per la por que la Reserva Federal dels EUA (Fed) dicti l’esperada rebaixa dels tipus massa tard. L’índex Vix, conegut com "l’indicador de la por" i que mesura la volatilitat, es disparava un 100%.

Entre els sectors més perjudicats hi havia, amb diferència, el tecnològic (-5%). L’analista de mercats Manuel Pinto assenyalava ahir que les dades d’ocupació dels EUA de divendres van fer témer els inversors que la Reserva Federal "podria haver esperat molt per retallar els tipus i que l’economia es podria enfrontar a un aterratge forçós, fet que suposa un procés de desacceleració o recessió després d’un període de creixement ràpid". "Gran part de la fortalesa que ha mostrat el mercat durant aquest any s’ha recolzat en la confiança en el fet que els bancs centrals serien capaços d’estabilitzar la inflació sense portar l’economia a una forta contracció", explicava Pinto.

El comportament de l’Ibex

L’índex espanyol es va veure arrossegat pel temor dels inversors i acumula quatre dies consecutius de pèrdues enmig d’un sentiment molt negatiu que està afectant els mercats borsaris. Una vegada més, les alertes econòmiques i la brusca baixada dels interessos del deute van fer efecte, de manera especial, en les cotitzacions dels bancs. Bankinter i Banco Santander van caure prop de l’1,5%. "Els anuncis de baixades més ràpides de tipus d’interès perjudiquen els valors bancaris", va assenyalar Antonio Castelo, analista de iBroker. L’expert assegurava que, a escala macro, "les dades de l’economia nord-americana han obert la porta a la recessió. Això s’ajunta al fet que a Europa feia gairebé dos anys seguits que estàvem creixent". El mercat, per tant, entén que hi ha més riscos a escala empresarial. "Les guies que estan redactant les empreses aquests últims mesos hauran de ser revisades a la baixa".

Per la seva banda, Rafael Ojeda, analista macro global de Fortage Funds, va advertir que "hi ha una volatilitat al mercat que no hauria d’existir". En aquest sentit, Ojeda va destacar que la frenètica pujada de la Borsa americana es va produir al caliu de set valors vinculats als semiconductors i la tecnologia. "Si Nvidia o Meta no van bé, la resta del Nasdaq 100 s’enfonsa, ja que es tracta d’unes companyies amb una capitalització tan gran". Tanmateix, l’expert de Fortage Funds va puntualitzar que les borses americanes i europees no haurien de patir caigudes d’entre un 15% i un 20%. "A la tornada de l’estiu hi ha una baixada dels tipus d’interès i això sempre beneficia els mercats".

Borses europees

Els números vermells també van arribar ahir a les borses europees. El DAX alemany, que va arribar a descendir fins i tot un 3,48%, va tancar amb una caiguda de l’1,8%. El CAC francès va retrocedir un 1,61% i l’Euro Stoxx 50 va tancar amb un descens d’un 1,45%. L’índex de referència de Taiwan, el Taiwan Weighted Index, es va desplomar gairebé un 8%, mentre que el S&P/ASX 200 d’Austràlia va baixar un 3,05%. Per la seva banda, l’índex Hang Seng de Hong Kong va suavitzar les pèrdues i només va caure un 0,22%. L’excepció va ser el CSI 300 de la Xina, que va registrar números verds amb un guany del 0,24% i va ser l’única selectiva important en territori positiu.

Notícies relacionades

"Les accions són sota una forta pressió i les divises que s’utilitzen per al carry trade continuen pujant. En lloc d’un ajust ordenat dels tipus a algun tipus de nivell neutral, sembla que la Fed podria veure’s obligada a realitzar un ajust més brusc de la seva política", van advertir des d’ING Research.

També es van registrar caigudes al mercat de les criptomonedes, que van arribar a superar el 13% al bitcoin o el 20% a l’ethereum. Al tancament borsari a Europa, la criptodivisa més famosa, el bitcoin, queia un 8,01%, mentre que l’ethereum moderava el seu descens al 13,6%. El responsable de Binance España i Portugal, Javier García de la Torre, explicava que als dubtes sobre l’evolució macroeconòmica s’uneixen causes específiques del mercat cripto que expliquen les caigudes d’aquests actius. En concret, que els temors d’una recessió hagin portat a una reassignació del capital per part dels inversors, els quals s’allunyen dels actius de més risc, com són considerades les monedes digitals. Mentrestant, la prima de risc espanyola escalava fins als 91 punts, mentre que el rendiment del bo a 10 anys augmentava gairebé tres punts bàsics, fins al 3,083%. A més, l’euro s’apreciava un 0,49% respecte del dòlar, fins a intercanviar-se a uns 1,0964 dòlars.

Temes:

Euro Bitcoin